0
GilGonGan

Armbian sadly died, re-imaging, but partition 1GB?

Recommended Posts

Hi all,

Downloaded it from here:

https://www.armbian.com/orange-pi-zero/

https://dl.armbian.com/orangepizero/archive/Armbian_5.83_Orangepizero_Debian_stretch_next_4.19.38.7z

Wrote it to a 16GB MicroSD using rufus.


.

I'm going to be supporting this remotely (long story!!) but before mailing the SDCard to my tech at the other end, I noticed the partition is only 1GB in size.

Is this normal? Will Armbian 'extract' or re-size the partition as part of the first install / boot process?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, GilGonGan said:

Is this normal? Will Armbian 'extract' or re-size the partition as part of the first install / boot process?

yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like I put a faulty SDCard in there by pure accident or there are bigger problems at play.

Does OrangePi have issues with Stretch more than Jessie? read issues or any file system design issues? Faster clock on the firmware for the SDCard reader? (shrug)

 

I update to stretch, system kills a card in a week

 

Send a replacement card, kills it in 30 minutes

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/21/2019 at 9:45 AM, GilGonGan said:

Send a replacement card, kills it in 30 minutes


Then your card is very very low quality in a combination of a very bad treatment. Are you perhaps serving torrents or other very dangerous IO operations. Most SD cards very not designed for this and Armbian has nothing to do with this. We have implemented measures that helps with SD wear out but hardware limitations can't be changed. Get an SSD or mechanical drive in case you have some strange use case ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Igor said:


Then your card is very very low quality in a combination of a very bad treatment. Are you perhaps serving torrents or other very dangerous IO operations. Most SD cards very not designed for this and Armbian has nothing to do with this. We have implemented measures that helps with SD wear out but hardware limitations can't be changed. Get an SSD or mechanical drive in case you have some strange use case ...

 

 

I'm not sure to be honest if it's the card. I tend to use H2TestW before using cards (!!!) which should ensure they're fine!

 

Check out the log.

https://forum.armbian.com/topic/10712-orangepi-killing-sd-card-or-device-dying-unsure-bash-usrbinsudo-inputoutput-error/?tab=comments#comment-81090

 

I mean heck that card was quite new, maybe just a fluke, I'm sending out another one, if that fails then I'm super confused!

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, GilGonGan said:

'm not sure to be honest if it's the card.


I am only 100% sure that its not a problem we could recognise as our fault. IMHO there are several hundredths of thousandth installs on this board and in that case forum would be over-flooded with this problem.

 

Read this https://docs.armbian.com/User-Guide_Getting-Started/#how-to-prepare-a-sd-card and behave accordingly and deploy your install to production when you are 100% sure things are working  well ...

 

Perhaps a board is just faulty. You have another one?

 

Moving to SD card and power supply section.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Igor said:


I am only 100% sure that its not a problem we could recognise as our fault. IMHO there are several hundredths of thousandth installs on this board and in that case forum would be over-flooded with this problem.

 

Read this https://docs.armbian.com/User-Guide_Getting-Started/#how-to-prepare-a-sd-card and behave accordingly and deploy your install to production when you are 100% sure things are working  well ...

 

Perhaps a board is just faulty. You have another one?

 

Moving to SD card and power supply section.

 

Thanks for your help, I was concerned because I know new models of Pi run very hot and have weirdo problems, I thought there was a slim chance there's a firmware update in Armbian which may have triggered something? (I know that sounds crazy, but isn't there Raspberry Pi firmware inside Raspbian?)

 

Anyhow, I digress, I've tested a 3'rd SDcard in full and written it, I'll try it, if this fails, I suspect the Orange Pi is sadly toast !

 

Thanks for help, will update in a few days.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks to all those on this forum, across multiple threads helping me.

 

End of the day, sadly, the best solution was a wiped SDCard (fill 0s) test SDcard (h2testw, full) and re-flash to the latest stretch.

 

3'rd SDCard a charm, it's booted, I've updated aptupd/upg and installed pihole and it appears to be working fine.

 

Let's hope she stays that way.

One thing, in order to avoid this problem in the future, since the jessie library /repository was moved (??) shouidl I make a habit of doing an apt-update / upgrade say once every 2 or 3 months to stay on top of things?

Share this post


Link to post
Share on other sites

More often? I can do this

I just want to avoid being so far behind, when I go to update, the repository has moved and I have to edit sources files ( a very unfriendly way of handling things, feels very 1999 linux like, I can't BELIEVE the way it works)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
0