why armbian images aren't booting on rock pi 4b?


domven
 Share

1 1

Recommended Posts

Hello,

 

I have read some threats with the same issue, armbian images are not booting, there is not HDMI signal when turn on rockpi4. General solution is trying armbian image stored on radxa server https://dl.radxa.com/rockpi/images/third-party/Armbian_5.67_Rockpi4b_Debian_stretch_default_4.4.154_desktop_20181210-gpt.img.gz this armbian version works fine but it's too old, also i'm interested to use latest armbian-ubuntu-bionic

 

My case: I have a new rockpi4b 1.4v, not eMMC module, I have flashed several armbian versions on sdCard :

https://dl.armbian.com/rockpi-4b/Bionic_legacy_desktop

https://dl.armbian.com/rockpi-4b/Buster_legacy

https://dl.armbian.com/rockpi-4b/Buster_current_desktop

https://dl.armbian.com/rockpi-4b/Bionic_current_minimal

.. and old versions archived

 

None of them works! the issue is the same, not HDMI signal. I can boot fine using radxa images (armbian stretch and others OS stored there).  Is possible something wrong on latest rockpi4 hardware and need a fix on armbian/uBoot configuration?

Edited by domven
fix
Link to post
Share on other sites

Donate and support the project!

On 1/10/2020 at 11:22 PM, MaxT said:

With 19.11.6 somehow could not change root password at first login.


Upstream network driver experiments caused to froze the whole system. Explanation:
https://github.com/armbian/build/blob/master/patch/kernel/rockchip64-current/general-temporary-ethernet-fixup.patch

 

11 hours ago, The Dude said:

Takes about 1.5 min to start the boot screen.


To my knowing we don't have a solution yet. But eventually that will be fixed - a small price to pay for modern kernel experience.

 

On 1/10/2020 at 3:37 PM, domven said:

My case: I have a new rockpi4b 1.4v, not eMMC module, I have flashed several armbian versions on sdCard :


Legacy images must work but if you have a SPI chip on your board you need to update it first - Radxa provide it. Then you will be able to boot other images then old stock.

Link to post
Share on other sites

On 1/12/2020 at 1:09 PM, Igor said:

Legacy images must work but if you have a SPI chip on your board you need to update it first - Radxa provide it. Then you will be able to boot other images then old stock.

There is a issue when you upgrade SPI, radxa team haven't fixed yet, check this link

https://forum.radxa.com/t/fail-to-boot-armbian-images-after-spi-bootloader-upgrade/2043

 

so, if you upgraded your SPI, you aren't able to use any newest armbian image

 

We're waiting for radxa team

Link to post
Share on other sites

23 hours ago, Lili13400 said:

I was able to erase SPI using radxa official image, then armbian is booting well (slowly but well)

both with rockpi4a & rockpi4b

how do you erase SPI? Radxa explain how you upgrade SPI, but there is not how you erase it

 

however, if you need boot with mvne, you need mandatorily upgrade SPI. So, to try erase SPI is not a great solution

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

1 1