Jump to content

Banana Pi - unable to boot from USB SSD


SanchoSK

Recommended Posts

I am successfully using Armbian Current on my Banana Pi.

I have a 120GB usb SSD drive.

I'd like to boot from it - my other Banana Pi with the same system boots from SATA connected HDD no problem.

When I boot the device, I can see the drive using sudo fdisk -l as /dev/sda1

I can also get the UUID and everything.

 

I've modified the /boot/armbianEnv.txt file and changed the UUID, but I can't get the machine to boot.

I tried also to change the UUID to /dev/sda1.

Didn't help either.

 

When I boot with HDMI connected, I can see the kernel iterating through USB bus and the result is "no USB storage device found" and that's it.

Even when I modify the armbianEnv.txt back and boot with HDMI, I can see the same message - however, when the system boots, I can see the drive and the corresponding device, too.

 

Any idea what I do wrong?

Thanks for any guidance.

 

Just a small note - the USB drive has sufficient power as it has "dual" cable - one for power, one for data. It even works when plugged to the USB OTG connector thanks to the external power supply.

Board: Not on the list
Link to comment
Share on other sites

I tried not to use the tool as it gives a big warning about erasing whole drive.

I wanted to keep the data, so I did manual rsync of the rootfs onto the drive and modified the steps accordingly.

However, now I did erase the drive and used the script, but the result is exactly the same.

 

Not sure how can I obtain the logs as the network is not connected and I cannot copy&paste from the device. Don't have serial adapter at hand right now :(

At least I've made a screen snapshot, not sure if it helps, though...

IMG_20200224_085249.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use - Privacy Policy - Guidelines