1 1
kometchtech

Solved CPU core is only recognized one

Recommended Posts

Hello,

In the following environments of Cubietruck, a problem which the CPU core is not recognized only one has occurred.

 

$ hostnamectl 
   Static hostname: dns02.kometch.local
         Icon name: computer
           Chassis: n/a
        Machine ID: 609e2bf4c5884368b36018d67982759e
           Boot ID: 4faccf729c4042fc87013cb82494b486
  Operating System: Debian GNU/Linux 8 (jessie)
            Kernel: Linux 4.1.6-sunxi
      Architecture: arm
$ cat /proc/cpuinfo 
processor       : 0
model name      : ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
BogoMIPS        : 16.42
Features        : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm 
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant     : 0x0
CPU part        : 0xc07
CPU revision    : 4

Hardware        : Allwinner sun7i (A20) Family
Revision        : 0000
Serial          : 0000000000000000

Is this Will known issues?

Best regards.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kernel related packages as follows.

~$ dpkg -l | grep linux-
ii  linux-dtb-next-sunxi              4.3                       armhf        Linux DTB, version 4.2.0-sunxi
ii  linux-firmware-image-next-sunxi   4.3                       armhf        Linux kernel firmware, version 4.2.0-sunxi
ii  linux-headers-next-sunxi          4.3                       armhf        Linux kernel headers for 4.2.0-sunxi on armhf
rc  linux-image-4.1.2-cubietruck      4.0                       armhf        Linux kernel, version 4.1.2-cubietruck
rc  linux-image-next-cubietruck       4.1                       armhf        Linux kernel, version 4.1.4-cubietruck
ii  linux-image-next-sunxi            4.3                       armhf        Linux kernel, version 4.2.0-sunxi
ii  linux-jessie-root-next-cubietruck 4.3                       armhf        Various root file system tweaks for ARM boards
ii  linux-libc-dev:armhf              3.16.7-ckt11-1+deb8u3     armhf        Linux support headers for userspace development
ii  linux-u-boot-cubietruck           4.3                       armhf        Uboot loader 2015.07.

Share this post


Link to post
Share on other sites

remove 

linux-u-boot-cubietruck 

 

linux-image-4.1.2-cubietruck 

linux-image-next-cubietruck 

 

 

and install linux-u-boot-cubietruck-next

 

reboot and you'll be fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Advice Thank you.

CPU is I now two visible.

$ cat /proc/cpuinfo 
processor       : 0
model name      : ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
BogoMIPS        : 27.78
Features        : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm 
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant     : 0x0
CPU part        : 0xc07
CPU revision    : 4

processor       : 1
model name      : ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
BogoMIPS        : 27.78
Features        : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt vfpd32 lpae evtstrm 
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant     : 0x0
CPU part        : 0xc07
CPU revision    : 4

Hardware        : Allwinner sun7i (A20) Family
Revision        : 0000
Serial          : 1651664104825a69

Share this post


Link to post
Share on other sites


Armbian_4.4_Cubietruck_Debian_jessie_3.4.109 also are experiencing the same symptoms.

How do I how to solve this case?




kometch@dns02:~$ cat /proc/cpuinfo
Processor : ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
processor : 0
BogoMIPS : 957.05

processor : 1
BogoMIPS : 830.00

Features : swp half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x0
CPU part : 0xc07
CPU revision : 4

Hardware : sun7i
Revision : 0000
Serial : 1651664104825a69
Chipid : 16516641-80485072-56544848-04825a69

Share this post


Link to post
Share on other sites

For kernel 3.4.10x you need to update boot loader not containing "next" in the name.

apt-get install  linux-u-boot-cubietruck

Share this post


Link to post
Share on other sites

i had the same problem,

 
Linux cubietruck 3.4.104-sunxi #1 SMP PREEMPT Fri Oct 17 16:13:30 CEST 2014 armv7l GNU/Linux
[root@hosts]# apt-get install  linux-u-boot-cubietruck
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
E: Unable to locate package linux-u-boot-cubietruck
 
Processor       : ARMv7 Processor rev 4 (v7l)
processor       : 0
BogoMIPS        : 956.47
 
processor       : 1
BogoMIPS        : 832.55
 
Features        : swp half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpv4 idiva idivt
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant     : 0x0
CPU part        : 0xc07
CPU revision    : 4
 
Hardware        : sun7i
Revision        : 0000
Serial          : 0000000000000000
Chipid          : 1651660d-80485686-52574848-078114f4

Share this post


Link to post
Share on other sites

I found this is correct?

 

 

apt-cache search u-boot*
dfu-util - Device firmware update (DFU 1.0) USB programmer
u-boot - A boot loader for embedded systems
u-boot-tools - companion tools for Das U-Boot bootloader
uboot-envtools - read/modify the environment for the U-Boot boot loader (transitional package)
uboot-mkimage - generate kernel image for U-Boot (transitional package)
x-loader-omap3-beagle - Board initialization helper for TI OMAP 3 Beagle boards
x-loader-omap3-igepv2 - Board initialization helper for IGEP v2 and v3 boards
x-loader-omap3-overo - Board initialization helper for Gumstix Overo boards
x-loader-omap4-panda - Board initialization helper for TI OMAP 4 Panda boards

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry Igor, I do not want to waste your time.

i have add repo

echo "deb http://apt.armbian.com $(lsb_release -cs) main" > /etc/apt/sources.list.d/armbian.list
apt-key adv --keyserver keys.gnupg.net --recv-keys 0x93D6889F9F0E78D5
apt-get update

and install

apt-get install  linux-u-boot-cubietruck

after reboot I do not understand what happened

post-432-0-46266500-1444844258_thumb.jpg

 

any suggestion?

 

solved sorry

Share this post


Link to post
Share on other sites

This thread is showing a problem I have seen in ARM....what is exactly the cause in the first instance for the Serial to be 000000?

 

With Allwinner SoCs the SID is used to create a serial number from. And obviously with some kernels this fails.

 

When you have the most recent sunxi-tools installed you can read out the SID this way too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks kaiser. I got lost in that sunxi link. It talks it can be used as a serial for the device, and then talks about known values? So it is a unique number, or not?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks kaiser. I got lost in that sunxi link. It talks it can be used as a serial for the device, and then talks about known values? So it is a unique number, or not?

 

The SID is unique but has to be readout differently on different SoCs. And sometimes drivers seem to fail (see the list with zeroed SIDs in linux-sunxi wiki)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
1 1