0
stretto

Orange Pi Win Plus - no sound when running Armbian 5.41 Ubuntu xenial desktop

Recommended Posts

Hello,

 

I've flashed my SD card with Armbian_5.41_Orangepiwin_Ubuntu_xenial_default_3.10.107_desktop and after booting the system everything works like a charm except my sound which I've tried to get through the 3.5mm jack.

I've done upgrade && update but that doesn't seem to help.

 

I've tried several headphones and speakers and none of them worked. On top of that I've tried flashing this image file on one other microSD card and I've tried running it on another Opi Win Plus board since I have several of them lying around my house.

Regarding my power supply, it's 5V 3A which I've read is the appropriate one.

 

I'm fairly new to Linux with really limited knowledge of how everything works here, so I would really appreciate some help in solving this issue.

 

Also, if it gives you any clues what could be the cause of problem, when playing videos on YT on Chromium all of them seem to lag a lot. They just don't have that fluidness you need to watch any video. On Firefox is a different story - videos play ok there but there is still no sound there either.

 

When I type

aplay -l 

I get this 

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndhdmi [sndhdmi], device 0: SUNXI-HDMIAUDIO sndhdmi-0 []
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

and

aplay -L

gives me this output

null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    PulseAudio Sound Server
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
sysdefault:CARD=sndhdmi
    sndhdmi, 
    Default Audio Device
dmix:CARD=sndhdmi,DEV=0
    sndhdmi, 
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=sndhdmi,DEV=0
    sndhdmi, 
    Direct sample snooping device
hw:CARD=sndhdmi,DEV=0
    sndhdmi, 
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=sndhdmi,DEV=0
    sndhdmi, 
    Hardware device with all software conversions

 

Help, please! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

and...this build won't work too, as my board is orangepi win plus.

sad, the DT do need some help.

Linux orangepiwin 3.10.107-pine64 #33 SMP PREEMPT Wed Sep 19 13:03:51 CEST 2018 aarch64 aarch64 aarch64 GNU/Linux

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
0