43 43
balbes150

Armbian for Amlogic S9xxx kernel 4.1x (>= ver 5.55)

Recommended Posts

6 hours ago, balbes150 said:

New image 5.87_20190523

Update kernel and add new dtb

Does the 5.2-kernel images have support for mali decoding og video?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry for double posting. Hope this post is here in the right thread.

 

Hello,

 

I have installed Armbian 5.8.2 (strectch) with with 5.1.0 rc1 kernel (on internal emmc) onto a X96Max box.

I want to use the box as NAS to substitute an old dockstar device.

 

NFS and SMB is running well.

 

But i have problems with the USB3 port, a powered USB3 hub disappears under heavy load. And with it all 4 connected drives.

The drives are all powered with it's own power supply.

The USB2 port runs like in slow motion. Much less then the expected USB2 speed.

 

An unpowered USB2 hub connected to the USB3 port runs stable with all the drives with the expected speed.

 

I think it is a firmware issue.  So i have two questions.

How can i update the firmware of the box and how can i update the kernel to 5.2 without doing a fresh install into the emmc.

 

I am lucky that the system runs in emmc after a lot of tries.

 

 

Regards

cyber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for all the great work on making those images available!

 

I do have a couple of questions though. I'm using the 5.86 ubuntu image for s9xx, and it seems like I cannot run fstrim on the mounted mmcblk1 device. Attempting to fstrim the root partition (which resides on the emmc) will result in a "the discard operation is not supported" error. Is this a dtb issue, or it's simply not supported by the mainline kernel at this time? The box is Phicomm N1 (s905d) running with the included dtb file in the image if it matters.

 

Also, could you tell me how the bootable kernel image (zImage located in /boot) was generated? I tried to compile the mainline kernel with the config file in your github repository and it won't even boot, because u-boot complains about a bad magic (which I believe is the "0x41524d64" located at 0x38 of the "zImage" file?). The "vmlinuz" file that I compiled has an ELF magic at the very beginning, and the "0x41524d64" magic at 0x38 wasn't there. I'd really appreciate some tips on this as I'm having a hard time finding more info about this matter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have updated from stretch to buster with apt by modifying the sources.list. Went fine.

 

How to manualy update the kernel out of Armbian_5.87_Aml-s905_Debian_buster_default_5.1.0_20190529, Armbian-config does not find the new kernel.

 

Another issue i have, i cant change the locales. Stuck to LNG=en_US.UTF-8 and most of the LC_.. = "C"

Armbian-config and MC e.g. looks wierd of this issue.

 

Regards

cyber

Armbian.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, cyber said:

Another issue i have, i cant change the locales. Stuck to LNG=en_US.UTF-8 and most of the LC_.. = "C"

Hi, I also noticed this issue with other debian images since 2 months. You have to edit manually /etc/environment to set you locales and LC_ALL settings.

It seems to be a debian issue, not armbian specific.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tnx for the information.

 

I did it just a minute before this way and it works :-)

 

Anyhow, tnx a lot.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, everyone.

I've got a X96 Mini 2gb 16gb. Is there a recommended image for this box? One where everything works out of the box? or the most compatible one?

 

I've been able to run Armbian_5.34_S9xxx_Ubuntu_xenial_4.9.40_mate_20171112 using p212, but no WIFI.

 

Any recommended image?

 

If it works fine I would move to installing it on internal memory.

 

Thank you very much.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update image ver 5.88

 

 

I received an Ugoos AM6 sample yesterday. :)

My goal is full launch and support for Armbian  and LibreELEC. First impressions are very positive. This TV box has a really great metal case (by the way, the price of a good metal case can reach 30-40$). For 90% of use cases, this completely solves the issue with cooling, i.e. the user does not need to modify anything himself. At the same time it solves the problem of protection of components from external radio interference and so solves the problem of radio interference from the component for regular WiFi\BT.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, balbes150 said:

I received an Ugoos AM6 sample yesterday. :)

My goal is full launch and support for Armbian  and LibreELEC. First impressions are very positive.

Fantastic News  RE UGOOS AM6

 

Can you do some benchmarks against the RK3399.

 

I have the NanoPI M4 RK3399 2GB and am curious about buying a s922x board but if the CPU improvement is less than 10 to 20% then I can not see the point.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Seasalt said:

Fantastic News  RE UGOOS AM6

 

Can you do some benchmarks against the RK3399.

 

I have the NanoPI M4 RK3399 2GB and am curious about buying a s922x board but if the CPU improvement is less than 10 to 20% then I can not see the point.

A General comparison S922 and rk3399 you can see the topics Odroid N2. I am only preparing Armbian and Libreelec images for AM6, when they are ready, I will be able to perform a check. Write specifically what tests you want to learn. But I warn you right away, I have little time for tests, all the free time I spend on developing systems and performing work for customers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/31/2019 at 8:29 AM, balbes150 said:

Update image ver 5.88

System works well. :thumbup:

 

Armbian-config option "Set CPU .." is broken.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/31/2019 at 1:29 PM, balbes150 said:

Update image ver 5.88

 

 

Is this a bug on this version?

collect2: fatal error: ld terminated with signal 11 [Segmentation fault]
compilation terminated.

I try to compile oscam on the debian buster, but it always ends up there.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/22/2019 at 12:47 AM, arcps said:

To anyone who needs a Linux 4.20/5.0 8189es driver, I successfully compiled one from here https://github.com/jwrdegoede/rtl8189ES_linux/  

 

I installed the headers .deb but needed some files from source kernel,  so cloned the https://github.com/150balbes/Amlogic_s905-kernel/ and copied the scripts/mod folder to the /lib/modules/<kernel version>/build/

 

Then, on the rtl8189es_linux folder

 

make ARCH=arm64  KSRC=/lib/modules/<kernel version>/build/ CONFIG_POWER_SAVING=n

 

To install, for some reason sudo make install not worked, so I typed:

 

sudo install -p -m 644 8189es.ko  /lib/modules/<kernel version>/kernel/drivers/net/wireless/

sudo /sbin/depmod -a

sudo modprobe 8189es

 

And voilà, wifi working :)

Hey guys,

 

I was trying to do this but I was unable to do it! like this.

and I tryed also the example from the armbian docs on how to build a wireless driver.

 

Can anyony one help me with a more detailed  or step by step guided help?

 

I have a x96 khadas model 1Gb/8Gb trv box S905.

Linux aml 5.0.2-aml-s905 #5.77 SMP PREEMPT Mon Mar 18 12:17:48 MSK 2019 aarch64 aarch64 aarch64 GNU/Linux
 

I got this as the last error:

 

odones@aml:~/rtl8189ES_linux$ sudo make ARCH=arm64 KSRC=/lib/modules/5.0.2-aml-s905/build/ 
[sudo] password for odones: 
make ARCH=arm64 CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/5.0.2-aml-s905/build/ M=/home/odones/rtl8189ES_linux  modules
make[1]: Entering directory '/usr/src/linux-headers-5.0.2-aml-s905'
make[1]: *** No rule to make target 'modules'.  Stop.
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-5.0.2-aml-s905'
Makefile:1640: recipe for target 'modules' failed
make: *** [modules] Error 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, talraash said:

@Gossamer Don't use " " (space) in folder path.

Building modules, stage 2.
  MODPOST 1 modules
/bin/sh: 1: scripts/mod/modpost: Exec format error
scripts/Makefile.modpost:92: recipe for target '__modpost' failed
make[2]: *** [__modpost] Error 2
Makefile:1556: recipe for target 'modules' failed
make[1]: *** [modules] Error 2
make[1]: Leaving directory '/usr/src/linux-headers-5.0.2-aml-s905'
Makefile:1640: recipe for target 'modules' failed
make: *** [modules] Error 2
 

 

this time I got this after some time  compiling....

Share this post


Link to post
Share on other sites

New images for S905X2 and S922X (5.88_20190604). The images have support for sound on S905X2 and S922X. But for the sound to work, you need to add settings. In LibreELEC the sound works. The changes that are made to the sound work are in these files. I tried to add them to Armbian, but the sound did not work. If you want to find out what is missing and write the result, I will be very grateful.

 

https://github.com/150balbes/LibreELEC.tv/tree/master/packages/audio/alsa-utils

 

https://github.com/150balbes/LibreELEC.tv/tree/master/projects/Amlogic/filesystem/usr/share/alsa/cards

Share this post


Link to post
Share on other sites

For A95X, S905X2, 4GB RAM, 32GB ROM, which one shall I use?

 

https://www.banggood.in/A95X-F2-S905X2-4GB-RAM-32GB-ROM-2_4G-WIFI-bluetooth-Android-9_0-4K-TV-Box-p-1470702.html?rmmds=myorder&ID=533601&cur_warehouse=CN

 

I am bit worried, as already bricked one Ugoos M8S :-)

 

Already downloaded Armbian_5.88_Aml-s905_Ubuntu_disco_default_5.1.0_20190530 (which i believe common for all S9xx boxes).

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minutes ago, sekarpdkt said:

I am bit worried, as already bricked one Ugoos M8S :-)

Are you right ? I have not seen such a model in Ugoos. For S905X2 it is better to use images where the name of this chip (s905x2) is specified. But you can try any of the latest versions, where there is a desired DTB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, balbes150 said:

Are you right ? I have not seen such a model in Ugoos. For S905X2 it is better to use images where the name of this chip (s905x2) is specified. But you can try any of the latest versions, where there is a desired DTB.

Sorry. That one was 905W. So bought this one.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)
1 hour ago, balbes150 said:

Are you right ? I have not seen such a model in Ugoos. For S905X2 it is better to use images where the name of this chip (s905x2) is specified. But you can try any of the latest versions, where there is a desired DTB.

When I try to update multi boot from android, getting this error. I selected boot/aml_autoscript.zip and it rebooted. Gives this error. I am again writing image to SD card and going to retry. Same SD card for RK3328 devices are working ok. So, not suspecting SD Card. Let me update again after second attempt

 

Update #1: I tried with different SD card, but same error.

 

mutibooterror.jpg

Edited by sekarpdkt
Tried with different SD card, same result

Share this post


Link to post
Share on other sites

Where is /boot/uInitrd   ?

 

I tried to build a specific version 5.77 myself . So I checked out https://github.com/150balbes/Build-Armbian   and reset the header ( commit ) to  f4dfe5f4bcfd261b10954504bc1be0f7537ddb69

( the one dated 20190323 )

 

However , the generated img. does not has the uInitrd

 

( excerpt from build log )


sent 350.16M bytes  received 262.89K bytes  77.87M bytes/sec
total size is 355.44M  speedup is 1.01
[ .... ] Copying files to /boot directory 
symlink has no referent: "/home/hanguofu/build_armbian_577/Build-Armbian/.tmp/rootfs-default-aml-s905-bionic-no/boot/uInitrd"
         54.52M 100%  302.10MB/s    0:00:00 (xfr#78, to-chk=0/82) 

 

The file list at /boot


Mode                LastWriteTime         Length Name                                                                  
----                -------------         ------ ----                                                                  
d-----         2019/6/6     14:34                .Thumbnail                                                            
d-----         2019/6/6     14:34                Android                                                               
d-----         2019/6/6     14:34                dtb                                                                   
d-----         2019/6/6     14:34                dtb-5.0.2-aml-s905                                                    
d-----         2019/6/6     14:34                extlinux                                                              
d-----         2019/6/6     13:10                LOST.DIR                                                              
-a----         2019/6/1     16:00            829 aml_autoscript                                                        
-a----         2019/6/1     16:00            757 aml_autoscript.cmd                                                    
-a----         2019/6/1     16:00            651 aml_autoscript.zip                                                    
-a----         2019/6/1     16:00           1536 armbian_first_run.txt.template                                        
-a----         2019/6/1     16:00           4882 boot-desktop.png                                                      
-a----         2019/6/1     16:00          38518 boot.bmp                                                              
-a----         2019/6/1     15:56         160374 config-5.0.2-aml-s905                                                 
-a----         2019/6/1     16:00            521 emmc_autoscript                                                       
-a----         2019/6/1     16:00            449 emmc_autoscript.cmd                                                   
-a----         2019/6/1     16:01        7658731 initrd.img-5.0.2-aml-s905                                             
-a----         2019/6/1     16:00         901632 s905x-uboot.img                                                       
-a----         2019/6/1     16:00           1765 s905_autoscript                                                       
-a----         2019/6/1     16:00           1693 s905_autoscript.cmd                                                   
-a----         2019/6/1     15:56        4029826 System.map-5.0.2-aml-s905                                             
-a----         2019/6/1     16:00            215 uEnv.ini                                                              
-a----         2019/6/1     15:56       20090888 vmlinuz-5.0.2-aml-s905                                                
-a----         2019/6/1     15:56       20090888 zImage                                                                
 

 

 

Is there sth. I missed ? Should I delete anything and rebuild the img. again ?

 

Regards !

 

Guofu Han

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/5/2019 at 6:10 PM, sekarpdkt said:

Update #1: I tried with different SD card, but same error. 

Perhaps your firmware has changed and can not work with the current option to activate multiload. For analyzing the desired output from the console UART parameters ENV (command "printenv").

 

On 6/6/2019 at 10:35 AM, hanguofu said:

Is there sth. I missed ? Should I delete anything and rebuild the img. again ?

You must follow the build order exactly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Installing to emmc failed 

 

I'm really enjoying Armbian on my Nexbox a95x as installed on an SD card. Thanks for the continious improvements on this opportunity. 

 

However, when I tried to install Armbian to the emmc, through the Armbian config option, I don't get the option menu and warning screen but immediately all files on the SD card get 'modified' and the SD card gets renamed to emmc. After that, the box can only be booted into Android, SD card boot no longer works. 

 

Any idea what I'm doing wrong? I:m using the latest debian build... 

 

Thanks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

What is wrong with my compiled kernel ?

 

I played with the official img : Armbian_5.77_Aml-s905_Ubuntu_bionic_default_5.0.2_20190401.img.xz  on my usb stick and everything is good.   However , a
fter I replaced the original zImage with the one I compiled , there are a lot of failed to start services .  The compiled kernel is built in the followin
g way :

git clone https://github.com/150balbes/Amlogic_s905-kernel.git
git checkout  20190319

 

copy the official kernel config : config-5.0.2-aml-s905 to   Amlogic_s905-kernel/.config


export ARCH=arm64
export CROSS_COMPILE=/home/hanguofu/gcc-linaro-7.3.1-2018.05-x86_64_aarch64-linux-gnu/bin/aarch64-linux-gnu-

 

and I  built the kernel with a make flag :  LOCALVERSION="-aml-s905"

 

The compiled kernel has the same size as the zImage at the Armbian_5.77_Aml-s905_Ubuntu_bionic_default_5.0.2_20190401.img.xz

However , the compiled kernel is not as good as the oringinal one . The startup process ( running at the USB stick ) shows a lot of failed services but it finally reached the login prompt.

 

Is there sth. wrong with my built process ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
43 43