dony71

Members
  • Content Count

    128
  • Joined

  • Last visited

 Content Type 

Forums

Member Map

Store

Crowdfunding

Raffles

Applications

Calendar

Everything posted by dony71

  1. hotspot also no internet on BPI M2+ it should have on board ap6212 wifi any solution on this?
  2. I have armbian 5.65 ( kernel 4.14.78-sunxi) on BPI M2 Plus I can enable hotspot using armbian-config but when connect to AP, no internet access Is there any setting missing here?? /etc/network/interfaces # Network is managed by Network manager auto lo iface lo inet loopback pre-up ifconfig eth0 hw ether 22:33:44:55:66:77 /etc/network/interfaces.d/armbian.ap.nat # armbian NAT hostapd allow-hotplug wlan0 iface wlan0 inet static address 172.24.1.1 netmask 255.255.255.0 network 172.24.1.0 broadcast 172.24.1.255 /etc/hostapd.conf # # armbian hostapd configuration example # # nl80211 mode # ssid=ARMBIAN interface=wlan0 hw_mode=g channel=5 #bridge=br0 driver=nl80211 logger_syslog=0 logger_syslog_level=0 wmm_enabled=1 wpa=2 preamble=1 wpa_psk=xxxxxxxxxxxxxx wpa_passphrase=xxxxxxx wpa_key_mgmt=WPA-PSK wpa_pairwise=TKIP rsn_pairwise=CCMP auth_algs=1 macaddr_acl=0 noscan=1 ## IEEE 802.11n ieee80211n=1 ht_capab=[DSSS_CK-40][HT20+] country_code=US ieee80211d=1 ## IEEE 802.11n ### IEEE 802.11a #hw_mode=a ### IEEE 802.11a ### IEEE 802.11ac #ieee80211ac=1 #vht_capab=[MAX-MPDU-11454][SHORT-GI-80][TX-STBC-2BY1][RX-STBC-1][MAX-A-MPDU-LEN-EXP3] #vht_oper_chwidth=1 #vht_oper_centr_freq_seg0_idx=42 ### IEEE 802.11ac # controlling enabled ctrl_interface=/var/run/hostapd
  3. I modify all u-boot source file mark with "sunxi: video: Add H3/H5 TV out driver" Also I make sure 'CONFIG_VIDEO_DE2=y' is there in .config u-boot compilation is successful but still no TVE out looking at kern.log, kernel is doing something related to TVE, but I don't understand Can you give some highlight what happenings? Attached is kern.log and debug debug kern.log
  4. how do you set kernel parameter 'video=Composite-1:720x480' for mainline kernel ?
  5. @jernej you're saying it needs CONFIG_VIDEO_COMPOSITE=y in defconfig? I add this in Sinovoip_BPI_M2_Plus_defconfig but I don't see it include CONFIG_VIDEO_COMPOSITE=y in .config while u-boot compile. Also that link you provide no longer working. Any more details?
  6. @jernej do you know whether i need to patch u-boot also for getting tvout on bpi-m2plus board? I follow this guideline below, but still no display on tvout
  7. You have to modify config PCM5102A like below on cache\source\linux-mainline\v4.14.84\sound\soc\codecs\Kconfig config SND_SOC_PCM5102A tristate "Texas Instruments PCM5102A CODEC - I2S" then replace config-default.conf with attached With this conf, script compilation will stop to overwrite kernel source to build patch At that time, overwrite original Kconfig with the one you modified above Then script compilation will stop again to ask whether you want to add pcm5102a to compile Default is N, so you need to enter m for module compilation config-default.conf.mod
  8. @Igor where to put u-boot .config for userpatches?
  9. Which file needed to set NTSC/PAL environment variable for u-boot compilation? Sorry, I'm new on this
  10. I don't know why tve overlay is not being recognized in armbianEnv.txt so I decide to change board dts Updated log attached and notice component /soc/tv-encoder@1e00000 being added However why reported component No output to bind?? As a result sun4i_tv not showing in lsmod Anybody has clue? debug kern.log
  11. in legacy kernel tv mode (NTSC/PAL) being set in script.bin how to do this in mainline kernel?
  12. I compile devmem2 but cannot write to register. It shows register value still the same I have Banana Pi M2+ which has allwinner H3 root@bananapim2plus:~/Download/devmem# devmem2 0x01E00130 w 0x00140028 /dev/mem opened. Memory mapped at address 0xb6fe2000. Value at address 0x1E00130 (0xb6fe2130): 0xEBD771BF Written 0x140028; readback 0xEBD771BF
  13. I have this in dmesg ... what could it be wrong? sun4i-drm display-engine: No panel or bridge found... RGB output disabled also lsmod should show sun4i_tv? it didn't show in my case attached are debug and kernel log debug kern.log
  14. I have BPI-M2+ and I don't have /usr/bin/dmem2 in the system apt install dev2mem Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done E: Unable to locate package dev2mem How do i install dmem2 ?
  15. anybody manage to get bluetooth on BPI-M2+ working? I change dts and already enable uart1 and hook cts_rts but get init time out > /etc/init.d/bluetooth stop > rfkill unblock all > echo " " > /dev/ttyS1 > hciattach -t 5 /dev/ttyS1 bcm43xx 1500000 bcm43xx_init Initialization timed out.
  16. @Igor for improvement, you might want to create patch on sun4i-i2s.c and include in armbian kernel this code will add 20bit and 24bit audio resolution here is the code https://github.com/dony71/linux-sunxi/blob/sunxi-wip/sound/soc/sunxi/sun4i-i2s.c also i have example overlay for allwinner H3 for pcm5102a codec here https://github.com/dony71/linux-sunxi/blob/sunxi-wip/arch/arm/boot/dts/sun8i-h3-I2S-master.dts
  17. that's the problem !! thank you @codekipper
  18. after checking, it seems i didn't implement fully patch from my kernel 4.14.78 manage to get it working after applied full source at https://github.com/codekipper/linux-sunxi/blob/sunxi-wip/sound/soc/sunxi/sun4i-i2s.c however now i have problem playing 96K 24-bit music ... any idea? dmesg says [ 409.077119] COOPS sun4i_i2s_hw_params channels is 2, physical width is 32, rate is 96000, period size is 8192 [ 409.079325] sun4i_i2s_oversample_is_valid COOPS i0 is 128 looking for 256 [ 409.079341] sun4i_i2s_oversample_is_valid COOPS i1 is 192 looking for 256 [ 409.079356] sun4i_i2s_oversample_is_valid COOPS i2 is 256 looking for 256 [ 409.079376] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS word size 24 oversample_rate 256 mclk is 24576000 [ 409.079389] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 0 div is 5 [ 409.079402] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 1 div is 5 [ 409.079415] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 2 div is 5 [ 409.079428] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 4 div is 5 [ 409.079440] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 6 div is 5 [ 409.079453] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 8 div is 5 [ 409.079467] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 12 div is 5 [ 409.079480] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 16 div is 5 [ 409.079493] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 24 div is 5 [ 409.079506] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 32 div is 5 [ 409.079519] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 48 div is 5 [ 409.079532] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 64 div is 5 [ 409.079546] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 96 div is 5 [ 409.079559] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 128 div is 5 [ 409.079572] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 176 div is 5 [ 409.079586] sun4i_i2s_get_bclk_div COOPS bdiv 192 div is 5 [ 409.079621] sun4i-i2s 1c22000.i2s: Unsupported BCLK divider: -22 [ 409.079647] sun4i-i2s 1c22000.i2s: ASoC: can't set 1c22000.i2s hw params: -22
  19. @nikkov I follow codekipper patch https://github.com/codekipper/linux-sunxi/commit/547fb172c31b4c02d1201004056228b3b553896c but after compile and use new sun4i_i2s.ko, i got this error ... anything that i'm missing? aplay -vDhw:0,0 -c 2 --format=S24_LE --rate=192000 paradise.flac Playing raw data 'paradise.flac' : Signed 24 bit Little Endian, Rate 192000 Hz, Stereo aplay: set_params:1299: Sample format non available Available formats: - S16_LE
  20. There is already patch in armbian and it's working now Just need to enable dts sound section --------------------------------------------------------------------- sound { compatible = "simple-audio-card"; simple-audio-card,format = "i2s"; simple-audio-card,name = "allwinner,hdmi"; simple-audio-card,mclk-fs = <0x100>; #status = "disabled"; status = "okay"; linux,phandle = <0x3f>; phandle = <0x3f>; simple-audio-card,codec { sound-dai = <0x2>; }; simple-audio-card,cpu { sound-dai = <0x3>; }; };
  21. I try to play some music mclk-fs = 128 in overlay and this will give default 96K sampling rate playing 96K music has no issue, but when i try playing 44.1K music, the music speed is double faster anybody knows what could be the problem? maybe some setting in pulseaudio?
  22. pcm5102a.c is not exist but I can get it from sun8i-fay branch and copy it manually in directory. I know this is not proper way to add driver in the kernel but I don't know how is the proper way?