kreston

Members
  • Content Count

    10
  • Joined

  • Last visited

About kreston

  • Rank
    Member

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Interests
    single board pc
  1. I found the solution to make streaming without delay on 640x480: https://github.com/jacksonliam/mjpg-streamer It's working perfect! Delay is about 0.3 sec!
  2. Guys! These are my actions for make CSI-camera OV-5640 on ORANGE PI PC PLUS work: 1) change fex-file vip_dev0_mname = "ov5640" vip_dev0_power_en = port:PA17<1><default><default><1> vip_dev0_reset = port:PE14<1><default><default><1> vip_dev0_pwdn = port:PE15<1><default><default><0> 2) Add next commands to /etc/rc.local sunxi-pio -m "PG11<1><0><1><1>" #DOVDD modprobe ov5640 modprobe vfe_v4l2 3) Add this to /boot/boot.cmd gpio set PG11 gpio set PA17 It's short way to the Purpose for Orange Pi Pc Plus with original 5Mp Ov5640 CSI camera from developer! This recipe can save someone a lot of time. P.S. It's working on legacy kernel! And I don't tried run it on others kernels... It's my system: ~$uname -a Linux smart 3.4.113-sun8i #2 SMP PREEMPT Wed May 8 15:09:43 CEST 2019 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux P.P.S. Streaming video works well under ffmpeg, but has a 3-5 second delay! How it may be fixed - I don't know... May be someone know tool or way for make delay less, than 1 second??? I'm searching exit from this situation...
  3. I captured video over vlc! It's working fine. I want to try translate video over ffmpeg. Dear friends! If someone know answers on my questions, please write here: 1) how to change fps and resolutions? only ffmpeg? can I to make it over hardware? 2) how to flip image of camera? I'm making simple robot for fun! And me need move camera with servo-motor. 3) how work AF? P.S. I don't know why, but I can't to use $fswebcam... There is error: "Error setting pixel format. VIDIOC_S_FMT: Operation not permitted."
  4. Dear friend, @mostly! Thank you very much!!!!! I don't know why, but dev/video0 does appeared!!!! And this is working!!! Yes! I'm happy !!! Now can I try opencv!!!! Thank @@lex too for help and answer!!!
  5. Dear @@lex, I tried set different pin on u-boot boot.cmd... But this does not give a result ... dev/video0 does not appear! If i right understand, My board is Orange Pi PC Plus v 1.1. I don't know where can I to found number of board version! And I proceed from that is version 1.1... For my schematic PL10 look so: PL10/S_PWM/S_PL_EINT10 ---V2--->> PWR-LED According schematic: PE15 ----C5--->>CSI-STBY-EN But in my fex file: vip_dev0_pwdn = PE15<1><default><default><0> //may it be wrong?? Orange_pi-pc_plus_v1_1_schemetic.pdf OV5640_datasheet.pdf
  6. Dear friends! Please help me! What am I doing wrong? I have Orange Pi Pc Plus. I am using Armbian. 4 months ago I bought a CSI camera OV5640 from Steven Zhao: https://www.aliexpress.com/item/32869355445.html With expansion board! It's working under Android, but /dev/video0 does not appear in Armbian! ~$ sudo uname -a Linux smart 3.4.113-sun8i #2 SMP PREEMPT Wed May 8 15:09:43 CEST 2019 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux :~$ sudo modprobe ov5640 :~$ sudo modprobe vfe_v4l2 :~$ dmesg | grep -i ov56 [ 6555.158751] [OV5640@lex]init_sensor - frame_rate: 0, max_win_size: 11 [ 6563.092176] [OV5640@lex]CSI_SUBDEV_PWR_ON! [ 6563.160043] [OV5640@lex]sensor_init 0x0 [ 6563.160851] [OV5640@lex]sensor read retry=2 [ 6563.160862] [OV5640@lex]error at sensor_detect [ 6563.160870] [OV5640@lex]chip found is not an target chip. [ 6563.160880] [OV5640@lex]CSI_SUBDEV_PWR_OFF! I don't tried to make drivers from source code ... May be need other driver, that not included in the distr? script.fex
  7. Dear olivluca, I read "man gpio". There no command "set"! May be need to use command "write"? And I dont know, how can understand what pin need activate for supply CSI of OrangePiPcPlus??? PL10? PG11? where can I to read it? I'm really afraid to give voltage on wrong pin!
  8. Dear friend, I tried it! sunxi-pio -m "PG11<1><0><1><1>" modprobe vfe_v4l2 modprobe gc2035 modprobe ov5640 This give same result... /dev/video0 does not appear... May be someone have some description (or link on description), like "how to work CSI" ? What does udev need to identify a CSI-device?
  9. Dear friends! Of all the topics on this forum and elsewhere, this only one really looks like the truth! So I ask for help here ... I bought from Steven Zhao Orange Pi PC+ and CSI camera 5mp! On Android camera is working... But I like Armbian and want to use camera here! I tried all from this topic, but /dev/video0 does not appear... uname -a: Linux smart 3.4.113-sun8i #2 SMP PREEMPT Wed May 8 15:09:43 CEST 2019 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux modprobe vfe_v4l2 modprobe gc2035 modprobe ov5640 sunxi-pio -m "PG11<1><0><1><1>" lsmod Module Size Used by ov5640 42238 0 vfe_v4l2 1016182 0 videobuf_dma_contig 3509 1 vfe_v4l2 videobuf_core 14682 2 vfe_v4l2,videobuf_dma_contig gc2035 19554 0 vfe_subdev 4507 3 vfe_v4l2,gc2035,ov5640 cci 22800 3 vfe_v4l2,gc2035,ov5640 vfe_os 4277 3 cci,vfe_v4l2,vfe_subdev mali_drm 2732 2 drm 178282 3 mali_drm zram 8964 5 pcf8591 3363 0 bmp085 3487 0 mali 123158 0 ump 29379 3 mali 8189fs 1050875 0 btrfs 712473 0 ls /dev/v* /dev/vcs /dev/vcs2 /dev/vcs4 /dev/vcs6 /dev/vcsa /dev/vcsa2 /dev/vcsa4 /dev/vcsa6 /dev/vmouse /dev/vcs1 /dev/vcs3 /dev/vcs5 /dev/vcs7 /dev/vcsa1 /dev/vcsa3 /dev/vcsa5 /dev/vcsa7