reamond

Members
  • Content Count

    28
  • Joined

  • Last visited

  1. How is it looks like with the boot priority on the Pi Zero (with SPI)? So the question is, what about with the Orange Pi Zero when SPI is used and booting from USB... would it prohibit any boot through SD? Is the priority > SPI flash > SD card > eMMC ?
  2. Hi, What are the boot priorities on the Orange Pi Zero 2+ H3 / H5 boards? In case of a working eMMc boot, is it possible to prohibit any boot through SD? Thanks /R
  3. Ok, I created a script, which can switch on and off some part of the processor and with that I reduced the idle temperature to a more reasonable level and limited power consumption when the OPI Zero with heat sink (latest ARMBIAN 5.25 stable Ubuntu 16.04.2 LTS 3.4.113) not in use... so around 30-something C and 0,190A consumption is more reasonable. I can "almost" hook it on a beefy battery. Current Temp. 33-35c, System load 0.07, CPU 3% Use now in idle: 0.190A, 5.01V, 0.951W So what did I switched off > 2 cores Off > Core Max Freq. 240MHz (but test shows this is unnecessary to the fact that it can regulate itself to a minimum in idle) > GPU/HDMI Off > DRAM to 132 Mhz (from 408Mhz and not sure if I can lower it more than 132) > Wifi Off > eth0 is on "10Mb/s/Full, Link: yes", so not changing it I OPI boot from USB... so that I can not switch off.... Is there anything else, what could be altered to be able to even more reduce the power consumption?
  4. So, I did the change in the /etc/modules ,and checked that the modules are not loaded with the command "less /proc/modules" and I also set "h3consumption wifi-hw off" Strangely after the reboot when I do "nmcli radio" WIFI-HW WIFI WWAN-HW WWAN enabled disabled enabled enabled It shows basicly wifi-hw enabled...., but at the same time if I run h3consumption -p ...all wifi related data is gone from the printout. So... is it on or off?... Or only partly initiated?
  5. ... I am not not sure what you mean...? I removed xradio from the /etc/modules #gpio_sunxi #w1-sunxi #w1-gpio #w1-therm #sunxi-cir xradio_wlan xradio_wlan Is that make the trick? I also see that there have been two lines with xradio... I wonder why. /R
  6. I am using ARMBIAN 5.25 stable Ubuntu 16.04.1 LTS 3.4.113.... OK, so if I understand it correctly, the "tasksel --list" command listed packages are not all on the actual drive. They are only executables to be able to pull them through network connection and install them. All u marked are possible to install.. All i marked are actually installed components. Am I on the right track...?
  7. I would like to remove wifi from my Zero... dont need it. The device will not be used network connected. It will serve as an OTG usb dongle only. How to remove or reinstall all wifi related components? It would be also great how to enable / disable ethernet connection from command line... is it just nmcli network off / nmcli network on or is there a more efficient way to do it?
  8. I understand that some of the user don’t care about these things, but I try to create something based on OPI Zero and that need to be able to survive in a case at least a couple of years. In connection to the upgrade I kept (!) the SPI populated with the old boot data (I don’t know how that affect the whole test). Earlier I was not able to use the u-boot from the "legacy" only from the "nightly / Beta" images. Maybe its possible now to use the "legacy" u-boot with the SPI. I hooked up the OPI Zero to see the power consumption of the device, here is my finding ARMBIAN Ubuntu 16.04.1 LTS 3.4.113 in idle (been running 19 hours) Current Temp. 39-40c, System load 0.03, CPU 0% Use: 0.203-0.204A, 4.99-5.00V, 1.012-1.020W I have a cooling heat sink on the CPU (1.30x1.30 copper ), when I do the thumb test (I don’t know how relevant this is(??)... the temperature went down to 36c and after it climbed back slowly to 39-40. After the upgrade to the latest version here follows the result of the same tests: ARMBIAN 5.25 stable Ubuntu 16.04.2 LTS 3.4.113 in idle (been running 30 min) Current Temp. 46-47c, System load 0.08, CPU 1% Use: 0.258A, 4.90V, 1.279W Just for "fun", I did the thumb test... the temperature went down to 43c (after 30 sec) and after it climbed back slowly to 46-47c. LV1_freq = 1200000000 LV1_volt = 1300 LV2_freq = 1008000000 LV2_volt = 1300 LV3_freq = 912000000 LV3_volt = 1100 LV4_freq = 648000000 LV4_volt = 1100 LV5_freq = 480000000 LV5_volt = 1100 LV6_freq = 240000000 LV6_volt = 1100 So it should use 1.1Volt below 913MHz As you can see that the new version (ARMBIAN 5.25) draw significantly more power... over 25% (!). So it’s definitely clear for me that something is differently configured, compared to "16.04.1". So the idea that the temperature discrepancy is related to some kind of temperature calibration in my eyes not really the vital part.
  9. I upgraded some day ago to a new release and I experiencing increase cpu heat. My OPI Zero is running 24/7 and most of the time (99%) it has nothing to do. So its in idle. When I run >> ARMBIAN Ubuntu 16.04.1 LTS 3.4.113 have cpu idle temp around 38-39c (room temperature 22c) After the upgrade to >> ARMBIAN 5.25 stable Ubuntu 16.04.1 LTS 3.4.113 increased the idle temperature to 49-50c (room temperature 22c) Am I alone with this problem..? I dont see any increase in processor activities, but I did not analysed which processes are running and different after the upgrade. Been using, armbianmonitor -m to keep an eye on the temperature. To avoid OPI Zero does funky stuff (push it self up to top freq. in idle)... I even tried to force the top cpu frequency to the minimum (240MHz), but it did not helped regarding the temperature increase. Did the upgrade changed any voltage related parameter? How can I check that? --
  10. I would like to remove "everything" from the installation, which I don’t need, with the goal to minimize the footprint. I installed tasksel and its show a lot of packages on disk... so my question is what can be removed to keep a basic ubuntu server without a desktop interface and with some most used functions and files. I tried to remove some of them, like… ubuntustudio-videoubuntustudio-photography ubuntustudio-graphics mail-server ubuntu-gnome-desktop ... I can imagine to remove all CD installation and images as well... …but my problem is that if I for example remove “ubuntu-gnome-desktopâ€, the OPI Zero is not answering on ssh request any more. So, for me its looks like it does more than just removing the desktop components. Any idea how I can sort this out what package can be removed…?
  11. Ok,so what is the easiest way to do that.. > I put the 3.4.113 image on the sd ... > Than, can I do an"apt-get" to update with the latest boot script? How do I upgrade the boot script...? > Move the image from sd to USB > And than resize with resize2fs
  12. You mentioned that it should work with the nightly built images.... but I am on 5.24.170119 (OPI Zero) and I am not sure if the serial gadget / g_serial is properly installed... my installation is missing the "/sys/bus/platform/devices/sunxi_usb_udc/" folder. So any attempt to activate it fails.
  13. A quick one... is there an estimated date on when a stable version (next version) will be released for OPI Zero...? I am looking for to have the following included: > Full H2+ support / would be great with the goal to to force the power consumption to the lower side > SPI boot from USB > Working serial gadget / Serial through OTG
  14. Thanks! "ARMBIAN 5.24.170114 nightly Ubuntu 16.04.1 LTS 4.9.3-sun8i", the 4.9.3 is up with SPI boot from USB. Excellent! PS. Is there a new warning text on the "Nighty releases"... hope its not just for me ;O))
  15. I updated the SPI with the latest u-boot built... 5.24.170114 now it do some serious blinking on the ethernet port, which it didnt with the previous built. Unfortionatly its still not coming up with the USB... I dont have a working serial console yet (ordered one), so I cant see what its doing, but it definitely get stuck somewhere.