gershwin

  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

gershwin's Achievements

  1. ended up re-installing and all good, but i'd like to know what caused it, looks to be GPT sig wrong
  2. Last night I shutdown my Helios 64 (sudo shutdown now) but when i went to boot it this morning, after startup it looks to be hung, all blue lights solidly on. It's set to run from the micro SD card, so wondering if i hit a R/W limit on that. Serial log below, it doesn't progress beyond "starting kernel" I can mount the MicroSD on my ubuntu box and read the file structure DDR Version 1.24 20191016 In channel 0 CS = 0 MR0=0x18 MR4=0x2 MR5=0x1 MR8=0x10 MR12=0x72 MR14=0x72 MR18=0x0 MR19=0x0 MR24=0x8 MR25=0x0 channel 1 CS = 0 MR0=0x18 MR4=0x1 MR5=0x1 MR8=0x10 MR12=0x72 MR14=0x72 MR18=0x0 MR19=0x0 MR24=0x8 MR25=0x0 channel 0 training pass! channel 1 training pass! change freq to 416MHz 0,1 Channel 0: LPDDR4,416MHz Bus Width=32 Col=10 Bank=8 Row=16 CS=1 Die Bus-Width=16 Size=2048MB Channel 1: LPDDR4,416MHz Bus Width=32 Col=10 Bank=8 Row=16 CS=1 Die Bus-Width=16 Size=2048MB 256B stride channel 0 CS = 0 MR0=0x18 MR4=0x2 MR5=0x1 MR8=0x10 MR12=0x72 MR14=0x72 MR18=0x0 MR19=0x0 MR24=0x8 MR25=0x0 channel 1 CS = 0 MR0=0x18 MR4=0x1 MR5=0x1 MR8=0x10 MR12=0x72 MR14=0x72 MR18=0x0 MR19=0x0 MR24=0x8 MR25=0x0 channel 0 training pass! channel 1 training pass! channel 0, cs 0, advanced training done channel 1, cs 0, advanced training done change freq to 856MHz 1,0 ch 0 ddrconfig = 0x101, ddrsize = 0x40 ch 1 ddrconfig = 0x101, ddrsize = 0x40 pmugrf_os_reg[2] = 0x32C1F2C1, stride = 0xD ddr_set_rate to 328MHZ ddr_set_rate to 666MHZ ddr_set_rate to 928MHZ channel 0, cs 0, advanced training done channel 1, cs 0, advanced training done ddr_set_rate to 416MHZ, ctl_index 0 ddr_set_rate to 856MHZ, ctl_index 1 support 416 856 328 666 928 MHz, current 856MHz OUT Boot1: 2019-03-14, version: 1.19 CPUId = 0x0 ChipType = 0x10, 254 SdmmcInit=2 0 BootCapSize=100000 UserCapSize=14910MB FwPartOffset=2000 , 100000 mmc0:cmd5,20 SdmmcInit=0 0 BootCapSize=0 UserCapSize=60906MB FwPartOffset=2000 , 0 StorageInit ok = 76288 SecureMode = 0 SecureInit read PBA: 0x4 SecureInit read PBA: 0x404 SecureInit read PBA: 0x804 SecureInit read PBA: 0xc04 SecureInit read PBA: 0x1004 SecureInit read PBA: 0x1404 SecureInit read PBA: 0x1804 SecureInit read PBA: 0x1c04 SecureInit ret = 0, SecureMode = 0 atags_set_bootdev: ret:(0) GPT 0x3380ec0 signature is wrong recovery gpt... GPT 0x3380ec0 signature is wrong recovery gpt fail! LoadTrust Addr:0x4000 No find bl30.bin No find bl32.bin Load uboot, ReadLba = 2000 Load OK, addr=0x200000, size=0xe5b60 RunBL31 0x40000 NOTICE: BL31: v1.3(debug):42583b6 NOTICE: BL31: Built : 07:55:13, Oct 15 2019 NOTICE: BL31: Rockchip release version: v1.1 INFO: GICv3 with legacy support detected. ARM GICV3 driver initialized in EL3 INFO: Using opteed sec cpu_context! INFO: boot cpu mask: 0 INFO: plat_rockchip_pmu_init(1190): pd status 3e INFO: BL31: Initializing runtime services WARNING: No OPTEE provided by BL2 boot loader, Booting device without OPTEE initialization. SMC`s destined for OPTEE will return SMC_UNK ERROR: Error initializing runtime service opteed_fast INFO: BL31: Preparing for EL3 exit to normal world INFO: Entry point address = 0x200000 INFO: SPSR = 0x3c9 U-Boot 2020.10-armbian (Mar 08 2021 - 14:54:58 +0000) SoC: Rockchip rk3399 Reset cause: POR DRAM: 3.9 GiB PMIC: RK808 SF: Detected w25q128 with page size 256 Bytes, erase size 4 KiB, total 16 MiB MMC: mmc@fe320000: 1, sdhci@fe330000: 0 Loading Environment from MMC... *** Warning - bad CRC, using default environment In: serial Out: serial Err: serial Model: Helios64 Revision: 1.2 - 4GB non ECC Net: eth0: ethernet@fe300000 scanning bus for devices... starting USB... Bus usb@fe380000: USB EHCI 1.00 Bus dwc3: usb maximum-speed not found Register 2000140 NbrPorts 2 Starting the controller USB XHCI 1.10 scanning bus usb@fe380000 for devices... 1 USB Device(s) found scanning bus dwc3 for devices... cannot reset port 4!? 4 USB Device(s) found scanning usb for storage devices... 0 Storage Device(s) found Hit any key to stop autoboot: 0 switch to partitions #0, OK mmc1 is current device Scanning mmc 1:1... Found U-Boot script /boot/boot.scr 3185 bytes read in 5 ms (622.1 KiB/s) ## Executing script at 00500000 Boot script loaded from mmc 1 166 bytes read in 5 ms (32.2 KiB/s) 15755777 bytes read in 674 ms (22.3 MiB/s) 28582400 bytes read in 1212 ms (22.5 MiB/s) 81913 bytes read in 13 ms (6 MiB/s) Failed to load '/boot/dtb/rockchip/overlay/-fixup.scr' Moving Image from 0x2080000 to 0x2200000, end=3de0000 ## Loading init Ramdisk from Legacy Image at 06000000 ... Image Name: uInitrd Image Type: AArch64 Linux RAMDisk Image (gzip compressed) Data Size: 15755713 Bytes = 15 MiB Load Address: 00000000 Entry Point: 00000000 Verifying Checksum ... OK ## Flattened Device Tree blob at 01f00000 Booting using the fdt blob at 0x1f00000 Loading Ramdisk to f4fe9000, end f5eef9c1 ... OK Loading Device Tree to 00000000f4f6c000, end 00000000f4fe8fff ... OK Starting kernel ...
  3. I've reinstalled with Armbian 21.02.3 Buster with Linux 5.10.21-rockchip64. I didn't see any mention of a fix in release notes, and sadly, WFH, and with a newborn, I don't have time to reinstall a version where it's uncertain this is in it.
  4. I'm having the same issue with a slightly different presentation. Fans don't run, which caused a couple of thermal shutdowns before i realised PRETTY_NAME="Armbian 21.05.4 Buster" NAME="Debian GNU/Linux" VERSION_ID="10" VERSION="10 (buster)" VERSION_CODENAME=buster ID=debian HOME_URL="https://www.debian.org/" SUPPORT_URL="https://www.debian.org/support" BUG_REPORT_URL="https://bugs.debian.org/" output from systemctl status fancontrol.service is similar to yours @halfa but not identical the odd thing is that i don't have any /etc/udev/rules.d/90-helios64-hwmon-legacy.rules at all the path /etc/udev/rules.d/ has some rules, but no 90-helios64-hwmon-legacy.rules i've currently got a dead NAS (kernel panic every other boot) without fans, but i can't reinstall, because the latest image is still broken. Are any historic images available, i couldn't see anywhere to get these