matteobp

  • Content Count

    54
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by matteobp

  1. After several unsuccessful attempts, I decided to use the kernel configuration file of the "Ubuntu MATE 18.04 LTS" as it is, without any change, because in that distribution apcupsd works and the node /dev/usb/hiddev0 exists. Regretfully, it doesn't work on Armbian So my conclusion is that the problem is not just about the kernel, but there must be something else, and I have no idea what it might be. So I had to change and move on to the "Ubuntu Minimal 18.04 LTS" with XFCE Desktop Environment, and it works. https://wiki.odroid.com/odroid-xu4/os_images/lin
  2. I have a similar problem with apcupsd on a Odroid XU4 board, see this topic CONFIG_USB_HIDDEV was disabled on the kernel configuration file, while CONFIG_HIDRAW is already enabled. I build the kernel with CONFIG_USB_HIDDEV enabled, but it is still not working. Any ideas? Thanks in advance. P.S. In this case https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=93&t=28978 enabling CONFIG_USB_HIDDEV was enough https://github.com/hardkernel/linux/commit/be592282a08a2493692448e365e46b52ac715b3f
  3. Sure, I won't miss it. The problem is that enabling option CONFIG_USB_HIDDEV is not enough, something is still missing. I wanted to create a specific post in a general section because maybe someone else knows how to do it, but no problem. I'll try to compare the configuration kernel file of the other Ubuntu distribution, which I think is more similar to the Odroid XU4 Armbian configuration file than the Rock64 configuration file. Thanks
  4. I tried this image, and it works. https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=95&t=30888 [ 7.201747] usb 3-1.2.2: Product: Smart-UPS 750 FW:651.13.I USB FW:7.3 [ 7.321793] hid-generic 0003:051D:0002.0004: hiddev97,hidraw3: USB HID v1.10 Device [American Power Conversion Smart-UPS 750 FW:651.13.I USB FW:7.3] on usb-xhci-hcd.3.auto-1.2.2/input0 All posts I found about hiddev feature are based on old kernel, and refers to CONFIG_USB_DEVICEFS that is deprecated. Can I add a new post under Development section about enabling hiddev node in the kernel,
  5. Yes, it works. So I can use the kernel configuration of the Rock64 board, I think this one linux-rockchip-next.config But it not simple, too many differences ... :-(
  6. Can you help me? How can I do it? On the Rock64 I have the ayufan Stretch image 0.6.44, kernel 4.4.132. I have to search in that kernel configuration. And I can try the Rock64 Armbian image to check if apcuspd works with it. Thanks
  7. Same problem with latest Armbian Stretch. In both case I used Desktop version.
  8. Hi. I have a Odroid XU4 with Ubuntu Bionic latest release (5.60), powered with this UPS: APC SmartUPS 750 VA. Apcupsd doesn't work. The problem seems related to the missing /dev/usb/hiddev0. After searching on Google, I found that apcupsd requires this feature enabled in the kernel. CONFIG_USB_HIDDEV=Y I build my own kernel enabling it, but no change. Here the output of the command # dmesg | grep Smart [ 4.125553] usb 1-1.2: Product: Smart-UPS 750 FW:651.13.I USB FW:7.3 [ 4.205622] hid-generic 0003:051D:0002.0001: hidraw0: USB HID v1.10 Device [Americ
  9. Yesterday I downloaded the latest "Debian desktop" image (it should be 5.42) linked here https://www.armbian.com/rock64/ but I'm still having the error reported below. I have never been able to run a version of Armbian on my Rock 64 (1GB version) . I'm currently using Armbian (Debian) on an Orange Pi+ without any problem. What's the problem? Can someone help me please? Welcome to minicom 2.7.1 OPTIONS: I18n Compiled on Aug 13 2017, 15:25:34.
  10. No. With the latest version of 0.6.x (I tried with 0.6.13) it works. So both ayufan 0.5.15 e 0.6.1x works, at least the debian jessie and debian stretch images. But I was never able to boot the armbian. Here you can find the output log taken via console. Thanks
  11. No one can help me? Why does the armbian image work for some people and doesn't work for other people like me? Thanks.
  12. Hi. The "usb to serial ttl bridge adapter" arrived yesterday, and I tried the 20/11/2017 armbian Rock64 image. This is the output of the console and it loops on " x0 : ... x2 : ... ... x28: ... Resetting CPU ... " I hope that this can help. Thanks.
  13. I think in my case the problem is not the writing: 2 writes with Etcher on Linux and 2 writes with Etcher on Windows with verification on. Moreover, when I write the ayufan image v. 0.5.15 the board works, while I have the same problem with 0.6.x . I think there is something missing/wrong with my board. Is there something like "a firmware" to be updated? AFAIK, the image contains everything I need. Thanks
  14. No change. I used Etcher on Windows to write the SD card: it doesn't start; all leds on, no hdmi output. I think I have to wait for the "usb to serial ttl bridge adapter" (already ordered) and check via serial console what is happening.
  15. Ok, perfect. I'll try and let you know. Thanks very much Matteo
  16. How can I write an image on SD card with Linux? For my current Armbian on Orange Pi Plus I have always used dd, or dc3dd if I want to see the progress. For rock64, other tools are suggested, like Etcher and PINE64 Installer (based on Etcher). I tried dd, Etcher and PINE64 Installer, without success. By the way, Etcher and PINE64 Installer have an options for verifying. Can you suggest me another way to burn the rock64 armbian image on SD Card? If needed, I have also Windows system. Thanks Matteo
  17. Hi. I've download the image built on 21/11, but it doesn't still work. I checked also the sha256 code to be sure that the image is not corrupted. Very strange. Did you burn the SD with Etcher? I think I have to try with Serial Console, but I have no usb to serial ttl bridge adapter. I want to buy a "CH340g usb to serial ttl bridge adapter". In this post https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=5029 the connection is done with a Pinebook, but I think I can use any PC/notebook, isn't it. Thanks for support. Matteo
  18. Hi. I'm currently using the armbian image (Debian Jessie) on an Orange Pi Plus board as NAS, and I bought the Rock64 one because it should have better performance in copying to and from NAS (the current average for the Orange Pi Plus is about 28-30MB/s), although so far the performance are lower than Orange Pi Plus, but it is another story. I want to use the Armbian also on Rock64, and the only available image is the server one (https://dl.armbian.com/rock64/Ubuntu_xenial_default_nightly.7z), but I was not able to use it I have already created this post Can y
  19. Hi all. I have a Rock64 board with 1GB RAM. I downloaded this image https://dl.armbian.com/rock64/Ubuntu_xenial_default_nightly.7z and I wrote it on the SD card (Samsung EVO 16GB) using both Etcher and dd command. But when I power the board, all 3 leds light up and remains on, nothing else happens. I have the same behaviour with the 0.6.0 stretch-minimal image downloaded here https://github.com/ayufan-rock64/linux-build/releases The only images that works are the 0.5.10 downloaded here https://github.com/ayufan-rock64/linux-build/releases/tag/0.5.10 What
  20. Removed. There are other two packages that seems to refers to mainline. This is the output of dpkg -l | grep next ii linux-firmware-image-next-sunxi 5.26 armhf Linux kernel firmware, version 4.9.10-sunxi ii linux-jessie-root-next-bananapi 5.25 armhf Armbian tweaks for jessie on bananapi (next branch) Are they ok? If I remove "linux-firmware-image-next-sunxi", can I install "linux-firmware-image-sun7i_5.27_armhf.deb"? I had error during previous installation of this package. Thanks
  21. Perfect, it worked. Now the average Helios LanTest result are these ones. Legacy kernel without changes in /etc/sysctl.conf and /etc/sysfs.conf (CPU frequency set to 1104 Mhz) Legacy kernel with the changes reported in the first post in /etc/sysctl.conf and /etc/sysfs.conf (CPU frequency set to 1104 Mhz) Considering that I started with an image based on the mainline kernel, now that I went back to legacy kernel installing these 3 debs files linux-headers-sun7i_5.27_armhf.deb linux-image-sun7i_5.27_armhf.deb linux-u-boot-ba
  22. This is the output of the command dpkg -i *.deb Selecting previously unselected package linux-firmware-image-sun7i. (Reading database ... 142813 files and directories currently installed.) Preparing to unpack linux-firmware-image-sun7i_5.27_armhf.deb ... Unpacking linux-firmware-image-sun7i (5.27) ... dpkg: error processing archive linux-firmware-image-sun7i_5.27_armhf.deb (--install): trying to overwrite '/lib/firmware/ap6210/nvram_ap6210.txt', which is also in package armbian-firmware 5.25 dpkg-deb: error: subprocess paste was killed by signal (Broken pipe) Selecting previously unse
  23. Hi. I did a last try. I downloaded the latest Banana Pi+ Server images "Legacy 3.4.113" and "Mainline 4.9.7", burnt them onto SD card, installed only samba and samba-common, and ran the Helios Lan Test. Here the resutl with "Legacy 3.4.113" and here the result with "Mainline 4.9.7" I didn't apply any changes, so the problem is with Mainline kernel itself. Am I the only one with this problem? Please help me. Thanks Matteo P.S. I tried this wget -q -O - http://upgrade.armbian.com | bash b
  24. Hi. Thanks for the tips. I removed all changes from /etc/sysctl.conf and /etc/sysfs.conf, and I set the governor = performance. This is the output of the command sysctl -a | grep mem net.core.optmem_max = 10240 net.core.rmem_default = 163840 net.core.rmem_max = 163840 net.core.wmem_default = 163840 net.core.wmem_max = 163840 net.ipv4.igmp_max_memberships = 20 net.ipv4.tcp_mem = 8829 11772 17658 net.ipv4.tcp_rmem = 4096 87380 6027744 net.ipv4.tcp_wmem = 4096 16384 4194304 net.ipv4.udp_mem = 17658 23545 35316 net.ipv4.udp_rmem_min = 4096 net.ipv4.u
  25. Hi all. I have a problem with network performance. I have a Banana Pi M1+ with Debian Jessie 8.7, kernel 4.9.10-sunxi. I have already read these threads http://forum.lemaker.org/forum.php?mod=viewthread&tid=5802&highlight=performance http://forum.lemaker.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12167 and based on them, I applied some changes. I added these settings is my /etc/sysctl.conf net.core.rmem_max = 8738000 net.core.wmem_max = 6553600 net.ipv4.tcp_rmem = 8192 873800 8738000 net.ipv4.tcp_wmem = 4096 655360 6553600 vm.min_free_kbytes = 65536 net.ip