RagnerBG

Members
  • Content Count

    222
  • Joined

  • Last visited

 Content Type 

Forums

Member Map

Store

Crowdfunding

Raffles

Applications

Everything posted by RagnerBG

  1. Install "tasksel" and add the needed de through there - Kubuntu desktop for KDE, Lubuntu desktop for LXDE and so on. Tasksel will install all dependencies and will fill your installation with a bunch of packages. Just to be warned - KDE and Gnome are too heavy for any present ARM device, so using this will only be a torture. There is a reason Amrbian to use XFCE. LXDE is suitable too.
  2. I think you should check the permission of this folder - "/media/mickey/OPants", make it 777 for guests. But i would suggest you, to make it as simple, as possible. "guest ok = yes" - you don't need this, just add your user, as samba user (or create another user, only for samba sharing) and use - "valid users = <user_name>". "browseable = yes", "writeable = yes", i don't use this, so why should you? "read only = no" is enough. Try this config, as i already post above: sudo smbpasswd -a <user_name> [OPants] path = /media/mickey/OPants valid users = <user_name> read only = no That's all what i add and it's worked every time. And better change the sharing path to something in your samba user, Home directory, so you don't have to touch the permission. But i haven't deal with this joke - Win 10, so there may have some other surprise. Try to add the same workgroup, as on your Win 10 machine: [global] workgroup = WORKGROUP
  3. Mount your HDD in folder inside your Home directory, so you will have full access through you active user elevations. You can edit fstab to be sure your HDD will be mounted in the same folder and paths after reboot. Better use mount by name (if you add name to your HDD volumes), or UUID. Then add your active user as smb user: sudo smbpasswd -a <user_name> Then add this at the end of your smb.conf (sudo nano /etc/samba/smb.conf): [<folder_name>] path = /home/<user_name>/<folder_name> valid users = <user_name> read only = no testparm sudo service smbd restart To avoid sharing of all your Home directory by Samba, comment all sections, related to ";[homes]", including. Of course you can use different user, from your actual, system user, for Samba sharing, but this is the easiest way.
  4. If you followed the "HOW-TO", as it is, i assume you are missing DNS for internet access (dns-nameservers). Look here - How do I configure my static DNS in interfaces? . If you are behind router, or your provider use dynamic IP addressing, you can also use resolv.conf for auto DNS, but i would use dns-nameservers. Start with this - Network Configuration .
  5. I've made the same mod and use it with no problems, but not with Armbian (needed some more noob friendly server with GUI). You can try this OpenWrt build - openwrt-sunxi-Lamobo_R1-sdcard-vfat-ext4.img.gz, as it works with no issues on my board, to check if your module is broken. This module needs some new drivers and no matter if you use newer kernel version, there may be some kernel module missing (just speculate).
  6. So, it's this old bug again . About "good luck", i meant VLC compilation, where i failed several times, everything else was fixable. About compilation from source, it was discussed here and in some other forums, but things may be different now, since some packages are new versions. And yes, it have to be done on the device. I have the steps written in text file, but it's a little mess to post everything here. And i used this steps to install LXDE Desktop with h/w accelerated video on CLI Armbian (Debian Jessie, mostly, for Ubuntu Xenial there were some specifics). So some steps are not necessary for you and will only confuse you, while others need explanation. So first, here is how to compile ffmpeg, mplayer and mpv, but it may be a little outdated. Before compilation: sudo apt-get update sudo apt-get install git build-essential make gcc autoconf libtool debhelper dh-autoreconf \ pkg-config automake xutils-dev libx11-dev libxext-dev libdrm-dev x11proto-dri2-dev \ libxfixes-dev xorg-dev libltdl-dev mesa-utils mesa-utils-extra libxcb-screensaver0-dev \ libxcb-randr0-dev libxcb-dpms0-dev libxcb-icccm4-dev libx11-xcb-dev libxcb-ewmh-dev \ libasound2-dev libxcb-xv0 libxcb-keysyms1 libxcb-util0-dev libcap-dev libjpeg-turbo8-dev \ libudev-dev python-dev swig cmake subversion libsdl1.2-dev manpages-dev fakeroot Then this is useful, too: sudo apt-get update sudo apt-get build-dep libav sudo apt-get build-dep mplayer2 sudo apt-get build-dep mpv sudo apt-get build-dep vlc The above, need headers compiled and source code repos, enabled. In Xenial libav have to be replaced with ffmpeg. This step can be avoided also, but is good for solving some missing dependencies. ffmpeg (this will take a while): sudo apt-get update sudo apt-get install autoconf automake build-essential yasm libass-dev libfreetype6-dev \ libsdl1.2-dev libtheora-dev libtool libva-dev libvdpau-dev libvorbis-dev libxcb1-dev \ libxcb-shm0-dev libxcb-xfixes0-dev pkg-config texinfo zlib1g-dev libx264-dev libx265-dev \ libfdk-aac-dev libmp3lame-dev libopus-dev libvpx-dev libv4l-dev wget http://ftp.br.debian.org/debian-multimedia/pool/main/x/xvidcore/libxvidcore4_1.3.3-dmo1_armhf.deb wget http://ftp.br.debian.org/debian-multimedia/pool/main/x/xvidcore/libxvidcore-dev_1.3.3-dmo1_armhf.deb sudo dpkg -i libxvidcore4_1.3.3-dmo1_armhf.deb sudo dpkg -i libxvidcore-dev_1.3.3-dmo1_armhf.deb wget http://ffmpeg.org/releases/ffmpeg-snapshot.tar.bz2 tar xjvf ffmpeg-snapshot.tar.bz2 cd ffmpeg ./configure --prefix=/usr \ --enable-nonfree \ --enable-gpl \ --enable-version3 \ --enable-vdpau \ --enable-libass \ --enable-libfdk-aac \ --enable-libfreetype \ --enable-libmp3lame \ --enable-libopus \ --enable-libtheora \ --enable-libvorbis \ --enable-libvpx \ --enable-libpulse \ --enable-libv4l2 \ --enable-libx264 \ --enable-libx265 make -j4 sudo make install Some codecs and packages may be needed too, because this is in the middle of my steps. mplayer: sudo apt-get update sudo apt-get install build-essential subversion checkinstall git-core docbook-xml docbook-\ xsl xsltproc libxml2-utils sudo apt-get install libaa1-dev libasound2-dev libcaca-dev libcdparanoia-dev libdca-dev \ libdirectfb-dev libenca-dev libesd0-dev libfontconfig1-dev libfreetype6-dev libfribidi-dev \ libgif-dev libgl1-mesa-dev libjack-jackd2-dev libopenal1 libpulse-dev libsdl1.2-dev \ libvdpau-dev libxinerama-dev libxv-dev libxvmc-dev libxxf86dga-dev libxxf86vm-dev librtmp-\ dev libsctp-dev libass-dev libfaac-dev libsmbclient-dev libtheora-dev libogg-dev \ libxvidcore-dev libspeex-dev libvpx-dev libschroedinger-dev libdv4-dev \ libopencore-amrnb-dev libopencore-amrwb-dev libmp3lame-dev liblivemedia-dev libtwolame-dev \ libmad0-dev libgsm1-dev libbs2b-dev liblzo2-dev ladspa-sdk libopenjpeg-dev libfaad-dev \ libmpg123-dev libopus-dev libbluray-dev libaacs-dev wget http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/MPlayer-1.3.0.tar.xz wget http://www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/all-20110131.tar.bz2 tar xjvf all-20110131.tar.bz2 sudo mkdir /usr/local/lib/codecs sudo cp -v all-20110131/* /usr/local/lib/codecs tar xJvf MPlayer-1.3.0.tar.xz cd MPlayer-1.3.0 ./configure --codecsdir=/usr/local/lib/codecs --enable-menu --enable-vdpau make -j4 sudo make install sudo ldconfig mplayer (execute once to creat dirs and config files) And .conf file (you may tweak it as you will): sudo nano /usr/local/etc/mplayer/mplayer.conf : vo=vdpau vc=ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau,ffhevcvdpau, ao=alsa:device=hw=1.0 framedrop=yes fs=yes subcp=cp1251 mpv: sudo apt-get update sudo apt-get install git devscripts equivs libasound2-dev libssl-dev ?sudo apt-get install libavc1394-0 libdc1394-22 libavresample-ffmpeg2 libavresample-dev \ libavutil-dev libflite1 libgles2-mesa-dev libiec61883-0 libopencv-core2.4v5 \ libopencv-imgproc2.4v5 libpostproc-ffmpeg53 libpostproc-dev libsdl2-2.0-0 libsdl2-dev \ libsndio-dev libsndio6.1 libssh-gcrypt-4 libswresample-dev libswscale-ffmpeg3 \ libswscale-dev libdvdnav-dev libdvdread-dev git clone https://github.com/mpv-player/mpv-build.git cd mpv-build ./update rm -f mpv-build-deps_*_*.deb mk-build-deps -s sudo -i echo --enable-nonfree >> ffmpeg_options echo --enable-gpl >> ffmpeg_options echo --enable-version3 >> ffmpeg_options echo --enable-vdpau >> ffmpeg_options echo --enable-libass >> ffmpeg_options echo --enable-libfdk-aac >> ffmpeg_options echo --enable-libfreetype >> ffmpeg_options echo --enable-libmp3lame >> ffmpeg_options echo --enable-libopus >> ffmpeg_options echo --enable-libtheora >> ffmpeg_options echo --enable-libvorbis >> ffmpeg_options echo --enable-libvpx >> ffmpeg_options echo --enable-libpulse >> ffmpeg_options echo --enable-libv4l2 >> ffmpeg_options echo --enable-libx264 >> ffmpeg_options echo --enable-libx265 >> ffmpeg_options echo --enable-libmpv-shared > mpv_options ./rebuild -j4 sudo ./install sudo ldconfig mpv (execute once to creat dirs and config files) And config file: sudo nano /usr/local/etc/mpv/mpv.conf (Jessie) | /etc/mpv/mpv.conf (Xenial) : vo=vdpau hwdec=vdpau framedrop=vo hwdec-codecs=all ao=alsa:device=[hw:1,0] slang=bg,en, fs=yes This is a bit of old and copy/paste, so there may have some issues. But this is how i made it before. For mali driver and libvdpau-sunxi, some other steps are needed before this above, but it was working fine in Armbian Desktop, was time i tried it, even better than my self installations. So better don't touch this if the issues are not there.
  7. The only thing i can guess is that mplayer is using internal ffmpeg, or what is present in Armbian, or self mencoder (at least if it's build from source), while mpv have it's own ffmpeg (again - at lest if it's build from source). Maybe if you start mpv in fullscreen with command line argument (or in conf file), this a/v desynchronisation will be gone. I had this problem before, with framebuffer version of Mali driver and this solved it. But Armbian now using X11 version, i think. Maybe there is a bug in newer versions of binaries (mali, libvdpau-sunxi). I would try to compile everything from source, including mpv, mplayer, vlc (good luck with that) and not install from repos. About vlc, i am surprised it even worked (sort of) with libvdpau-sunxi, without compilation from source. It wasn't before.
  8. SMPlayer, if you want "functionality" (more GUI stuff, i guess). But point it to use build in mpv and set it up for vdpau acceleration (plus some other minor tweaks). Although, mpv player, compiled with GUI support, is basically sufficient, but i don't know how is it in latest Armbian. Mpeg4 bug is old, there is no mpeg4 support in non nVidia vdpau, as far as i know (but there is in cedarx, if i compare with OpenElec), so when players try to hw accelerate mpeg4 file, there is this colored carpet and/or green artifacts. In mplayer it's possible to solve the problem by adding possibility to use sw decoding for mpeg4 in command line (as there is no hw mpeg4 anyway). Also it's disabled by default in SMPlayer, in vdpau configuration, no matter if mpv, or mplayer is used, but this is kind of buggy and some files are still not playable. Sometimes recompiling mpv and ffmpeg with specific options solve the issue, but sometimes don't (i haven't find the receipt yet). The goal is to exclude mpeg4 from vdpau options in ffmpeg, but i can't remember what was the specific file to touch before compilation. And i haven't deal with this stuff from some time.
  9. For HDMI, use your TV menu, there is no need to make it through software and the results will not be that good (blurry picture). There have to be some option - "pixel format", or "picture size". For Samsung tv, use - "fit to picture".
  10. There is a solution from some time, but i haven't test it myself. Here you go - [Program] Move Composite AV Video Output to fix Overscanning. It is not very nice solution. By my opinion, this have to be integrated in drivers as clear functionality. But is something. And nobody care about legacy kernel anymore, while new ones are far away from support all the features. So better clone this git somewhere - https://code.nwrk.biz/allwinner_tvout_manipulator.git and preserve it.
  11. How about fullscreen? It have to fit the display. When i played around with 4k on 1080p screen it was scaled correctly in fullscreen. Windowed mode will always be that way, on top of other windows and no chance to minimize in every player used vdpau. It is something with overlay or video buffer, i am not that familiar with this. I am surprised that you have VLC working with vdpau, last time i tried it was not possible to compile it with vdpau support for H3. Did you compile it from source, or used precompiled version from repos?
  12. For CEC support, better stick with this OpenElec ports - https://down.nu/images/2016-10-26/. IR is working fine there too, you can find some info here - How to get IR working (NEC protocol). Bad news is, i personally was unable to get HDMI CEC working with OpiOne, or OpiPlus2e (the boards i had). It was working for seconds, or not working at all. The only board i manage to make it working stable (and use it every day till now) is Orange Pi PC. IR with OpiPlus2e was working fine, the last time i tried, but for OpiOne, you don't have IR receiver soldered, so you have to soldered yourself (if you can ) - Orange Pi One - adding USB, analog audio out, TV out, mic and IR receive. Basically it's possible to activate HDMI CEC in Armbian, as module and install libcec, i tested myself back in days. Maybe it's applicable for H3Droid too, which is Android based on Armbian, as far, as i know and there should be h/w acceleration Kodi. But how you will integrate CEC with Kodi after this, i have no idea. Opi One is not good for what you want to archive, by my opinion. The best use case you can have from it, that will save you some headaches, is to buy some usb mini keyboard with tuch and use it with OS of your choice - Armbian with MPV/SMPlayer/SMTube, OpenElec, H3Droid (probably the best choice for your needs).
  13. If you plan to use built in WIFI in "Client" mode only, there shouldn't be a problem. I haven't tested much, but problems were in "AP" mode, client was kind of stable. So better test first, before changing the whole module (witch is generally good idea for this crappy board, but may be too much for your needs), how it interacts in client mode. About setup @reverend_t post explain briefly what you need. But if you prefer quick and not so complicated solution, with GUI, check out OpenWrt for this board (if there is still any download link alive).
  14. Wrong board for what you want to achieve. The more if you choose 256Mb variant. The only Kodi that runs well on these boards, is OpenElec build by jernej, witch is not developed anymore. But your board and chipset is not supported anyway. Kodi will not perform well in any Linux images, including Armbian, due to missing h/w video decoding support. And for your board, i think there are only server images of Armbian. You can try to build your own Desktop image and if it's possible to install Mali driver and libvdpau-sunxi on H2 (i have no idea if chipset is supported), you may be able to use other players with vdpau h/w acceleration, like mpv and SMPlayer (as mpv GUI). But if you don't have 512Mb version of the board, this will not perform well for higher resolutions and bitrates.
  15. I think, it's about DPMS, not screensaver. The same behaviour like before. But isn't it was turned off by default in xorg.conf?
  16. And your specific question is? You can install and setup transmission from Armbian Tools (i think). And you can use DLNA server for smart tv watching/listening. I am using minidlna, it's not very stable and need restart from time to time, but is good enough for me. There are other DLNA programs of course. Just make sure to have enough RAM and consider using zram, this services are resource hungry.
  17. Hello. I just want to say - all this blah, blah, but you missing the point. People are not rude against you just like that, but because of your company actions. This is reputation you've earned. False advertising, incorrect information, hardware issues, this is the problem. TK is maybe sort of sarcastic, but it is for a reason. Most of his comments are not "full of malice and disgust", but full off useful information, for you and your potential customers. It's only better for you if you not ignore them, but take a notes. 17 years software and hardware development and you don't know, it's not all about open source (at lest for your company), but to provide support. If you care about open source support, provide the sources opened and proper documentation, so people can do development for you. But if the hardware vendor don't want to do this, there is nothing wrong in closed source, if it's workable and with proper license. But nor you, nor your vendors do any of this, it's just NO support at all. Let's see MTK now, but with your other partner AllWinner, we see a lot of circus with free interpretation of what "open source" and "GPL" means, reflection mostly on end customer. Things like these are the reason, people with experience with your company, been not so nice. Not your English language (mine is not good too). I personally have experience too. I own one of your products and use it for good, but only at 50% of what was advertised back then and with a lot of hardware and software interventions from my side to make it at least stable at these 50% of usability. How could i be very gentle and buy another product from you? And i could be potential buyer of this new R2, if only things were different this time. But from what we see so far, even in this thread, it's the same - hardware and software, a huge deja-vu. Poor new owners, they don't get it yet, but we do and with this exposure, in this very thread, you don's make things different. You had one good product - the first BPI-1, what's gone wrong since then? I will keep following this topic. It's really fun . And with latest efforts to use this forum for the same false advertising and reclame, make it even more interesting. Only need popcorn.
  18. Like comic show . Poor people (test subjects), they have no idea what is yet to go through, with this board. Honestly, i didn't expect hardware problems (at least) this time, but sino voip manage to surprise me big time. This is even beyond R1. And it appears there really is no audio device, even HDMI, as they were announced at first. But now they claim to have HDMI/I2S Audio on Aliexpress. And even if the first is true, even if this doesn't look so, right now, it will be interesting when poor customers realize what the second means.
  19. You may have faulty device, then. Make reclamation. Real 2A are enough, it would boot for sure. Such instabilities are also usually connected with bad RAM settings and frequency, but i am sure, Armbian guys are take care of this. So there may be other hardware problem.
  20. Without SD card, on brand new Opi+2e, you should load stock Android from eMMC, not just see H3 logo. From all these instabilities, i bet on bad power supply. Try different, or change your cable.
  21. OPi+2E is more power hungry than OPiPC and most of other OPI-s probably. It have more peripherals, but the main reason for hangs, as i noticed, is built-in wifi module. It usually freeze when wifi is turned on and try to connect, no matter the OS (Armbian, OpenElec, Android), if the power source is not good enough. In my case this is USB ports of SmartTV and PC, even 3.0 sometimes (i know it's a bad idea, but works well with OPiPC in ports, marked 1A at least). In this case, i think tkaiser is right and the main problem is this USB to DC cable with button. Even if the measurements show solid 5V (as in my cases), this means nothing if the device is not stable. Most of multimeters can't catch periodic micro drops in V of impulse power supplies.
  22. I am not sure, it's experimental, as it said. Maybe because video memory reservations can be done in fex file, without the need of CMA and this will be enough for VDPAU video acceleration. But zero-copy double buffering will not work without it and maybe there will be problem with 3D GLES acceleration, needed for KODI interface and menu navigation. About this link, better check the whole thread, starting from the end. A lot of things have to be done to make it work, i couldn't.
  23. You noticed it right. This is not H3 and CMA is disabled. You have to enable it in kernel config, put some size (192/256Mb) and rebuil it: CONFIG_CMA=y # CONFIG_CMA_DEBUG is not set # # Default contiguous memory area size: # CONFIG_CMA_SIZE_MBYTES=192 CONFIG_CMA_SIZE_SEL_MBYTES=y # CONFIG_CMA_SIZE_SEL_PERCENTAGE is not set # CONFIG_CMA_SIZE_SEL_MIN is not set # CONFIG_CMA_SIZE_SEL_MAX is not set CONFIG_CMA_ALIGNMENT=8 CONFIG_CMA_AREAS=7 I am not sure Kodi will work on A20, even with s/w video acceleration and probably you will have some GLES error later if you don't take care of Mali driver, also. There were topics here... Better try this - hardware acceleration on allwinner A10/A20 with vdpau and OpenGLES (zero-copy), but it's a huge mess so far.
  24. Huh, there are too many of those boards already, with zero basic support. This particularly is Android TV BOX PCB, without box, remote, wifi and nand, with older SoC, for the price of whole Android TV BOX. They make presentation with Android, this speak to me - no Linux support, so what would be the use case? I wonder, what those marketing strategies are all about? They claim to be Raspberry Pi competition, with some meaningless for real use, hardware specs (more USB bandwidth here), but doesn't have even 1% of Raspberry's support - drivers, documentation, etc.
  25. In my case, it turns to be a problem with sd-card. I knew my card, i used, is semi-broken, but didn't made a glue, until someone (tkaiser i think), mentioned it in other topic. So check your sd-card, first.