waylander

Members
  • Content Count

    4
  • Joined

  • Last visited

  1. Hi all! I have Orange Pi Zero with armbian kernel 4.14. i'm not sure about the topic name, but to me seems like that. I've managed to make spi tft work flawlessly on my zero. But after i've continued with touchscreen module, i've got problems. After X is started, i can confirm touch is working, because when i touch the display, mouse pointer moves. But in the strange way, very laggy (more than a second to respond), but is works only for ~10 secs, then display stops to redraw. And it is not because of bad contacts! Because i've soldered everything together. And it also freezes if i don't touch it. The system is still working tho, because i can still connect to it. And there is all fine in dmesg log. I've also tried lowering SPI clocks from 16M to 500K, but of no good. I'm not very good at linux, so i don't even know where to look for errors. For those, who is not familiar with Orange Pi Zero SPI - tft is connected directly to spi bus, touch is connected to same bus, but CE1 is not there, so it is muxed to generic gpio10.
  2. waylander

    OPI Zero and XPT2046 (ADS7846) controller

    i'm on 4.14 tho. can you confirm that i can simply copy those device tree lines to armbianEnv.txt without changes? i'm not sure here, but don't know the right answer.
  3. Hello all, i wonder what is the status of the support for this touchcontroller. I've got to know that in latest kernels there is prebuilt support for it and in my latest armbian there is a module for this. But following this: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=143581 i failed to make it work. May be i've done it the wrong way in armbianEnv.txt tho. Should i just insert theese line into this file? dtparam=i2c_arm=on dtparam=spi=on dtoverlay=ads7846,penirq=25,speed=10000,penirq_pull=2,xohms=150 According to dmesg log, module is loading, but nothing happens when i touch the screen. If not, should i instead use methods that suggest compiling this driver? https://sourceforge.net/p/openipmi/linux-ipmi/ci/master/tree/drivers/input/touchscreen/ads7846.c I've made my tft working relatively easily, but now i seem to completely stuck.
  4. Hello all, i've enabled spi and seems like it is working and even recognizing my tft, but it remains uninitialized (i see only white color). here is the log https://pastebin.com/iH1XuZB0 can someone say why log seems fine, but nothing is happening?