Jump to content
  • 0

Migration from Pi1 to Orange Pi+ 2e: Problems with GPIO/UART3


eiten
 Share

Question

Hi everyone,

 

I got a problem with my beloved Armbian. I switched form a (SD-killing) Pi1 to a OrangePi. Everything runs fine except my Busware SCC (a RF interface for Homematic home automation).  The module sits on the extension header and uses Pins 8 and 10 for the UART as well as pins 11 for reset and pin 12 for the bootloader. For the device to work normaly, pin 11 (GPIO17 on the rpi) has to be set high, else the device will stay in reset. Pin 12 I just left as it was on the rpi, the manual says

Quote

LOW level at GPIO18 is used to call the (avr109) bootloader. For normal operation leave it untouched or pull HIGH!

 

I'm running ARMBIAN 5.36 with kernel 4.13.16-sunxi. If I understood it correct, pin 11 should be GPIO1. To set it high, I use the following code in rc.local:

#!/bin/sh -e
if test ! -d /sys/class/gpio/gpio1; then echo 1 > /sys/class/gpio/export;fi
echo out > /sys/class/gpio/gpio1/direction
echo 1 > /sys/class/gpio/gpio1/value

exit 0

Which seems to work as expected:

edi@piaware:~$ sudo cat /sys/kernel/debug/gpio
gpiochip0: GPIOs 0-223, parent: platform/1c20800.pinctrl, 1c20800.pinctrl:
 gpio-1   (                    |sysfs               ) out hi
 gpio-15  (                    |orangepi:red:status ) out lo
 gpio-102 (                    |gmac-3v3            ) out hi
 gpio-166 (                    |cd                  ) in  hi
 gpio-204 (                    |usb0_id_det         ) in  hi IRQ

gpiochip1: GPIOs 352-383, parent: platform/1f02c00.pinctrl, 1f02c00.pinctrl:
 gpio-354 (                    |usb0-vbus           ) out lo
 gpio-359 (                    |reset               ) out hi
 gpio-362 (                    |orangepi:green:pwr  ) out hi


edi@piaware:~$ gpio readall
 +-----+-----+----------+------+---+-Orange Pi+---+---+------+---------+-----+--+
 | BCM | wPi |   Name   | Mode | V | Physical | V | Mode | Name     | wPi | BCM |
 +-----+-----+----------+------+---+----++----+---+------+----------+-----+-----+
 |     |     |     3.3v |      |   |  1 || 2  |   |      | 5v       |     |     |
 |  12 |   8 |    SDA.0 | ALT3 | 0 |  3 || 4  |   |      | 5V       |     |     |
 |  11 |   9 |    SCL.0 | ALT3 | 0 |  5 || 6  |   |      | 0v       |     |     |
 |   6 |   7 |   GPIO.7 | ALT3 | 0 |  7 || 8  | 0 | ALT4 | TxD3     | 15  | 13  |
 |     |     |       0v |      |   |  9 || 10 | 0 | ALT4 | RxD3     | 16  | 14  |
 |   1 |   0 |     RxD2 |  OUT | 1 | 11 || 12 | 0 | ALT3 | GPIO.1   | 1   | 110 |
 |   0 |   2 |     TxD2 | ALT3 | 0 | 13 || 14 |   |      | 0v       |     |     |
 |   3 |   3 |     CTS2 | ALT3 | 0 | 15 || 16 | 0 | ALT3 | GPIO.4   | 4   | 68  |
 |     |     |     3.3v |      |   | 17 || 18 | 0 | ALT3 | GPIO.5   | 5   | 71  |
 |  64 |  12 |     MOSI | ALT3 | 0 | 19 || 20 |   |      | 0v       |     |     |
 |  65 |  13 |     MISO | ALT3 | 0 | 21 || 22 | 0 | ALT3 | RTS2     | 6   | 2   |
 |  66 |  14 |     SCLK | ALT3 | 0 | 23 || 24 | 0 | ALT3 | CE0      | 10  | 67  |
 |     |     |       0v |      |   | 25 || 26 | 0 | ALT3 | GPIO.11  | 11  | 21  |
 |  19 |  30 |    SDA.1 | ALT3 | 0 | 27 || 28 | 0 | ALT3 | SCL.1    | 31  | 18  |
 |   7 |  21 |  GPIO.21 | ALT3 | 0 | 29 || 30 |   |      | 0v       |     |     |
 |   8 |  22 |  GPIO.22 | ALT3 | 0 | 31 || 32 | 0 | ALT3 | RTS1     | 26  | 200 |
 |   9 |  23 |  GPIO.23 | ALT3 | 0 | 33 || 34 |   |      | 0v       |     |     |
 |  10 |  24 |  GPIO.24 | ALT3 | 0 | 35 || 36 | 0 | ALT3 | CTS1     | 27  | 201 |
 |  20 |  25 |  GPIO.25 | ALT3 | 0 | 37 || 38 | 0 | ALT3 | TxD1     | 28  | 198 |
 |     |     |       0v |      |   | 39 || 40 | 0 | ALT3 | RxD1     | 29  | 199 |
 +-----+-----+----------+------+---+----++----+---+------+----------+-----+-----+
 | BCM | wPi |   Name   | Mode | V | Physical | V | Mode | Name     | wPi | BCM |
 +-----+-----+----------+------+---+-Orange Pi+---+------+----------+-----+-----+

I also activated uart3:

edi@piaware:~$ cat /boot/armbianEnv.txt
verbosity=1
console=both
overlay_prefix=sun8i-h3
rootdev=UUID=c9f6a502-9094-4ca4-80e8-d2843af2d5d7
rootfstype=ext4
overlays=uart3
usbstoragequirks=0x2537:0x1066:u,0x2537:0x1068:u

But I can't get any communication with the module.

 

Any hints/ideas? I'm rather new to this Orange Pi thing...

 

Thanks, Edi

Link to comment
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...