1 1
Rolf Bakker

How to boot Armbian from the network with a Nano Pi Neo 2?

Recommended Posts

I'm trying to boot my Nano Pi Neo 2 from the network but I am a bit stuck.

I have found out how to add network support to u-boot for the Nano Pi Neo 2, I can set the serverip and perform the dchp command, the Nanopi neo get's an IP address from the DHCP server but then booting halts with the message that it can't find the file. I'm pretty sure the location & access rights are valid. (Is there an easy way to check?)

 

U-Boot 2018.09-rc3-00026-g4cdeda511f-dirty (Sep 10 2018 - 16:37:11 +0200) Allwinner Technology

CPU:   Allwinner H5 (SUN50I)
Model: FriendlyARM NanoPi NEO 2
DRAM:  512 MiB
MMC:   SUNXI SD/MMC: 0
Loading Environment from FAT... Unable to use mmc 0:1... In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   phy interface7
eth0: ethernet@1c30000
starting USB...
USB0:   USB EHCI 1.00
USB1:   USB OHCI 1.0
USB2:   USB EHCI 1.00
USB3:   USB OHCI 1.0
scanning bus 0 for devices... 1 USB Device(s) found
scanning bus 2 for devices... 1 USB Device(s) found
       scanning usb for storage devices... 0 Storage Device(s) found
Hit any key to stop autoboot:  0 
=> setenv serverip 192.168.188.1
=> dhcp
BOOTP broadcast 1
BOOTP broadcast 2
BOOTP broadcast 3
DHCP client bound to address 192.168.188.50 (1003 ms)
Using ethernet@1c30000 device
TFTP from server 192.168.188.1; our IP address is 192.168.188.50
Filename '/nfsshares/tftp/npi/boot/boot.scr'.
Load address: 0x42000000
Loading: T 
TFTP error: 'File not found' (1)
Not retrying...
=> 

 

Is there anyone who has experience  booting Armbian from the network that can point me in the right direction / perhaps share a working solution?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, I tested from a different machine and it appears that the DHCP server shouldn't provide the fullpath of the filename, but just the path within the tftp folder.

After I changed the setting in my DHCP server the file could be loaded.

 

U-Boot 2018.09-rc3-00026-g4cdeda511f-dirty (Sep 10 2018 - 16:37:11 +0200) Allwinner Technology

CPU:   Allwinner H5 (SUN50I)
Model: FriendlyARM NanoPi NEO 2
DRAM:  512 MiB
MMC:   SUNXI SD/MMC: 0
Loading Environment from FAT... Unable to use mmc 0:1... In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   phy interface7
eth0: ethernet@1c30000
starting USB...
USB0:   USB EHCI 1.00
USB1:   USB OHCI 1.0
USB2:   USB EHCI 1.00
USB3:   USB OHCI 1.0
scanning bus 0 for devices... 1 USB Device(s) found
scanning bus 2 for devices... 1 USB Device(s) found
       scanning usb for storage devices... 0 Storage Device(s) found
Hit any key to stop autoboot:  0 
=> setenv serverip 192.168.188.1
=> dhcp
BOOTP broadcast 1
BOOTP broadcast 2
BOOTP broadcast 3
DHCP client bound to address 192.168.188.50 (1003 ms)
Using ethernet@1c30000 device
TFTP from server 192.168.188.1; our IP address is 192.168.188.50
Filename '/boot/boot.scr'.
Load address: 0x42000000
Loading: #
         1.5 MiB/s
done
Bytes transferred = 3090 (c12 hex)
=> 


One step closer to booting the NanoPi Neo 2 from the network. I think my brain got a bit numb yesterday, by the end of the day ;)

Does any one have a u-boot script in combination with Armbian to make this work with NFS?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
1 1