Jump to content

Petroz

  • Posts

    3
  • Joined

  • Last visited

 Content Type 

Forums

Member Map

Store

Crowdfunding

Applications

Everything posted by Petroz

  1. Ok, I've managed to extract dts from .img firmware file. https://pastebin.com/qiL1RQbV https://pastebin.com/ksP7veh8 https://pastebin.com/bMj3GSDF The images of the board: https://ibb.co/5xfk6K7 https://ibb.co/6DyfgX5 EDIT : I've compared above dtb with rk3318-box.dtb and tried to sync the differences, but It changed nothing. Using armbian-config and selecting dt overlays for mmc either. The SD card still has problems entering high speed mode, and the eMMC still returns those weird errors. It seems that this eMMC is indeed faulty.
  2. yes, is seems it was indeed a dumb question due to fact that the answer was already made on the first post :/ sorry for that, and thanks for pointing it out for me full dmesg : https://pastebin.com/QptZ7pR4 but I think it's related to the part : petroz@rk3318-box:~$ dmesg | grep mmc0 [ 1.842465] mmc_host mmc0: Bus speed (slot 0) = 400000Hz (slot req 400000Hz, actual 400000HZ div = 0) [ 1.888076] mmc0: Problem switching card into high-speed mode! [ 1.888184] mmc_host mmc0: Bus speed (slot 0) = 25000000Hz (slot req 25000000Hz, actual 25000000HZ div = 0) [ 1.888368] mmc0: new SDHC card at address 0001 [ 1.890533] mmcblk0: mmc0:0001 SD32G 28.9 GiB petroz@rk3318-box:~$ dmesg | grep mmc1 [ 1.828197] mmc_host mmc1: card is non-removable. [ 1.841218] mmc_host mmc1: Bus speed (slot 0) = 400000Hz (slot req 400000Hz, actual 400000HZ div = 0) [ 1.923119] mmc_host mmc1: Bus speed (slot 0) = 50000000Hz (slot req 50000000Hz, actual 50000000HZ div = 0) [ 1.925505] mmc1: new high speed SDIO card at address 0001 [ 10.104635] brcmfmac mmc1:0001:1: Direct firmware load for brcm/brcmfmac4330-sdio.rockchip,rk3318-box.bin failed with error -2 mmc0 seems to be correctly detected SD card, and mmc1 is probably eMMC, but does it mean that the eMMC was correctly detected? Why it's reporting direct firmware load from mmc1? It's weird because brcmfmac4330 seems to be related to wifi, and not to the eMMC. I've also checked the multitool and it's also not detecting any eMMC module. Although running factory tool in maskrom mode reports firmware flash as successful, but device is still not booting from eMMC and starts in a maskrom mode as usual. I'm not expecting form it to be a full functionality, because it was really cheap, so I was expecting any kind of malfunction, including total brick, so I'm really happy that I managed to run armbian on it. But It would be great to know if eMMC is indeed faulty and dead or is there's still something that can be checked/done.
  3. Hi everyone! at first I would like to thank jock for his great work. It's probably kind of dumb questions, but I'll ask it anyway Should we use apt-get upgrade for those images? Because, when I did, the armbian seems to be crashing during next boot. It seems that rk3318-box.dst is not in a /boot/dts/rockchip directory after the upgrade, and uboot tries to boot from the mmc0 instead of mmc1. My box is H96 max 4GB/64GB which I bought really cheap due to fact it's bricked and always starts in a maskrom mode. Below is the log from uart : ID:0xFFF In DDR3 333MHz Bus Width=32 Col=11 Bank=8 Row=16 CS=1 Die Bus-Width=16 Size=4096MB ddrconfig:3 OUT U-Boot SPL 2021.07-armbian (Jan 25 2022 - 12:54:45 +0000) Trying to boot from MMC1 NOTICE: BL31: v2.5(release):c1588782-dirty NOTICE: BL31: Built : 12:54:38, Jan 25 2022 NOTICE: BL31:Rockchip release version: v1.2 U-Boot 2021.07-armbian (Jan 25 2022 - 12:54:45 +0000) Model: Rockchip RK3318 BOX DRAM: 4 GiB MMC: mmc@ff500000: 1, mmc@ff520000: 0, dwmmc@ff5f0000: 3 Loading Environment from MMC... MMC: block number 0x400000 exceeds max(0x4) *** Warning - !read failed, using default environment In: serial@ff130000 Out: serial@ff130000 Err: serial@ff130000 Model: Rockchip RK3318 BOX Net: eth1: ethernet@ff550000 Hit any key to stop autoboot: 0 switch to partitions #0, OK mmc1 is current device Scanning mmc 1:1... Found U-Boot script /boot/boot.scr 3185 bytes read in 5 ms (622.1 KiB/s) ## Executing script at 00500000 Boot script loaded from mmc 1 211 bytes read in 4 ms (50.8 KiB/s) 11502551 bytes read in 505 ms (21.7 MiB/s) 30345728 bytes read in 1321 ms (21.9 MiB/s) Failed to load '/boot/dtb/rockchip/rk3318-box.dtb' libfdt fdt_check_header(): FDT_ERR_BADMAGIC No FDT memory address configured. Please configure the FDT address via "fdt addr <address>" command. Aborting! 2698 bytes read in 10 ms (262.7 KiB/s) Applying kernel provided DT fixup script (rockchip-fixup.scr) ## Executing script at 08000000 Moving Image from 0x2080000 to 0x2200000, end=3f90000 ## Loading init Ramdisk from Legacy Image at 06000000 ... Image Name: uInitrd Image Type: AArch64 Linux RAMDisk Image (gzip compressed) Data Size: 11502487 Bytes = 11 MiB Load Address: 00000000 Entry Point: 00000000 Verifying Checksum ... OK ERROR: Did not find a cmdline Flattened Device Tree Could not find a valid device tree SCRIPT FAILED: continuing... libfdt fdt_check_header(): FDT_ERR_BADMAGIC Scanning disk mmc@ff500000.blk... Scanning disk mmc@ff520000.blk... fs_devread read outside partition 1024 Failed to mount ext2 filesystem... ** Unrecognized filesystem type ** Card did not respond to voltage select! : -110 Scanning disk dwmmc@ff5f0000.blk... Disk dwmmc@ff5f0000.blk not ready Found 3 disks No EFI system partition BootOrder not defined EFI boot manager: Cannot load any image Card did not respond to voltage select! : -110 starting USB... Bus usb@ff5c0000: USB EHCI 1.00 Bus usb@ff5d0000: USB OHCI 1.0 Bus usb@ff580000: USB DWC2 scanning bus usb@ff5c0000 for devices... 1 USB Device(s) found scanning bus usb@ff5d0000 for devices... 1 USB Device(s) found scanning bus usb@ff580000 for devices... 1 USB Device(s) found scanning usb for storage devices... 0 Storage Device(s) found The other question I have is : canthe eMMC be used as additional storage while booting from SD card? I've checked and there's no additional mmcblk device in /dev. Is the eMMC configuration is missing in devicetree, or its something related to my board (faulty emmc?).
×
×
  • Create New...