Samba work poorly or not at all


Recommended Posts

System: Armbian 5.38 stable Debian/stretch

 

Hello,

Samba is not working properly. Not shown in Network places (Ubuntu, Mint....). It is accessible only via smb: //xxx.xxx.xxx

 

Terminal Info:

systemctl status smbd

 

systemd[1]: Starting Samba SMB Daemon...

systemd[1]: smbd.service: Supervising process 30013 which is not our child. We'll most likely not notice when it exits.

Started Samba SMB Daemon.

 

journalctl -xe | grep smbd

 

smbd[1026]: pam_unix(samba:session): session closed for user nobody " I used smbpasswd -a user"

sudo[2743]:     root : TTY=pts/0 ; PWD=/root ; USER=root ; COMMAND=/etc/init.d/smbd status

 

smbd[4343]: [2018/08/14 09:07:35.796225,  0] ../lib/util/debug.c:951(reopen_logs_internal)

smbd[4343]:   Unable to open new log file '/var/log/samba/log.smbd': No such file or directory

systemd[1]: smbd.service: Supervising process 4344 which is not our child. We'll most likely not notice when it exits.

 

journalctl -xe | grep nmb

 

nmbd[4313]: mkdir failed on directory /var/log/samba/cores: No such file or directory

nmbd[4313]: Failed to create /var/log/samba/cores for user 0 with mode 0700

nmbd[4313]: Unable to setup corepath for nmbd: No such file or directory

nmbd[4313]: [2018/08/14 09:07:35.268683,  0] ../lib/util/debug.c:951(reopen_logs_internal)

nmbd[4313]:   Unable to open new log file '/var/log/samba/log.': No such file or directory

nmbd[4313]: [2018/08/14 09:07:35.272491,  0] ../lib/util/debug.c:951(reopen_logs_internal)

nmbd[4313]:   Unable to open new log file '/var/log/samba/log.nmbd': No such file or directory

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Armbian is a community driven open source project. Do you like to contribute your code?

Ok...I formatted the SD card and re-install the system. First I tried to install Samba. Still same problem on clean system.I tried the ubuntu, debian. Nothing help...still same error

 

SAMBA SERVICE LOADED: MASKED (/dev/null,bad)

Active: inactive (dead)

 

This is probably a bad installation script for samba

 

Status:

systemctl unmask samba

systemctl enable samba

systemctl restart samba

...some error after tried restart samba so:

rm -R /var/cache/samba/*

sudo rm /lib/systemd/system/samba.service

sudo systemctl enable samba.service nmbd.service

sudo systemctl start samba

 

And now systemctl status samba is clear and run....

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.