Jump to content

Search the Community

Showing results for tags 'bananapi'.

  • Search By Tags

    Type tags separated by commas.
  • Search By Author

Content Type


Forums

  • Armbian
    • Armbian project administration
  • Community
    • Announcements
    • SBC News
    • Framework and userspace feature requests
    • Off-topic
  • Using Armbian
    • Beginners
    • Software, Applications, Userspace
    • Advanced users - Development
  • Standard support
    • Amlogic meson
    • Allwinner sunxi
    • Rockchip
    • Other families
  • Community maintained / Staging
    • TV boxes
    • Amlogic meson
    • Allwinner sunxi
    • Marvell mvebu
    • Rockchip
    • Other families
  • Support

Categories

  • Official giveaways
  • Community giveaways

Find results in...

Find results that contain...


Date Created

  • Start

    End


Last Updated

  • Start

    End


Filter by number of...

Joined

  • Start

    End


Group


Matrix


Mastodon


IRC


Website URL


XMPP/Jabber


Skype


Github


Discord


Location


Interests

  1. Good day to all! I was wondering how would I be able to spin down the hard drives connected to my bananapi media/file server to save power and reduce wear and tear. Thank you in advance!
  2. Hi, has anyone been able to use the BPi 7 inch LCD (S070WV20-CT16) with Banana Pi M1+? I took the FEX file from this how-to: https://sinovoip.blogspot.hu/2015/08/how-to-banana-pi-bpi-m1-7-inch-touch.html and put it the "bin" subdir of the Armbian image (Armbian_5.20_Bananapipro_Debian_jessie_3.4.112_desktop.7z), then symlinked from the script.bin in the root dir to it (I did not change anything else in the image) and rebooted. At boot when it comes to starting the kernel, it always resets (starts the boot process again and again). When I use (symlink to) the "built-in" bananapim1pluslcd7.bin in the image, the same result: starts the boot process again and again (when it starts the kernel). Do I have to change anything else in the image (boot.cmd, bootargs environment variable, resolution ...) so that it would work? Can anyone help me? Another question: the aforementioned Armbian image contains several FEX files (in the "bin" subdir), some of which are for LCD (I guess based on their name), for example: bananapilcd7.bin, bananapim1pluslcd7.bin, bananapiprolcd7.bin. My question is: for which LCD model are these FEX files? With which LCD models were these FEX files tested? Thank you in advance, beu
  3. Hello, Recently I found that audio stopped working on my Banana. Last time (3 months ago) I was using shairport to stream audio over LAN and all was working just fine. Now I see that somehow information about audio card was removed: root@bananapi:~# alsamixer cannot open mixer: No such file or directory root@bananapi:~# cat /etc/asound.conf cat: /etc/asound.conf: No such file or directory I already try apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade. My system information: root@bananapi:~# uname -a Linux bananapi 4.9.12-sunxi #4 SMP Thu Feb 23 19:46:51 CET 2017 armv7l GNU/Linux root@bananapi:~# lsmod Module Size Used by dm_mod 75191 0 md_mod 86434 0 realtek 2583 0 root@bananapi:~# cd /boot/ root@bananapi:/boot# ls armbianEnv.txt boot.bmp boot.scr dtb dtb.old script.bin uInitrd vmlinuz-4.11.6-sunxi bin.old boot.cmd config-4.11.6-sunxi dtb-4.11.6-sunxi initrd.img-4.11.6-sunxi System.map-4.11.6-sunxi uInitrd-4.11.6-sunxi zImage root@bananapi:~# dpkg-query -l 'linux*' Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold | Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend |/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad) ||/ Name Version Architecture Description +++-=================================-=====================-=====================-======================================================================== ii linux-base 3.5 all Linux image base package ii linux-dtb-next-sunxi 5.32 armhf Linux DTB, version 4.11.6-sunxi un linux-firmware <none> <none> (no description available) un linux-firmware-image-next-sunxi <none> <none> (no description available) un linux-headers <none> <none> (no description available) un linux-headers-686-pae <none> <none> (no description available) un linux-headers-amd64 <none> <none> (no description available) un linux-headers-generic <none> <none> (no description available) ii linux-headers-next-sunxi 5.32 armhf Linux kernel headers for 4.11.6-sunxi on armhf un linux-image <none> <none> (no description available) un linux-image-2.6 <none> <none> (no description available) ii linux-image-next-sunxi 5.32 armhf Linux kernel, version 4.11.6-sunxi un linux-initramfs-tool <none> <none> (no description available) ii linux-jessie-root-next-bananapi 5.31 armhf Armbian tweaks for jessie on bananapi (next branch) un linux-kernel-headers <none> <none> (no description available) un linux-kernel-log-daemon <none> <none> (no description available) ii linux-libc-dev:armhf 3.16.43-2+deb8u5 armhf Linux support headers for userspace development un linux-modules-4.11.6-sunxi <none> <none> (no description available) ii linux-u-boot-bananapi-next 5.31 armhf Uboot loader 2017.05
  4. Hello, I've got two WaveShare HDMI LCDs: 7inch HDMI LCD (C), 1024x600 10.1inch HDMI LCD (B), 1280x800 Has anybody managed to configure them for the Banana (with Armbian legacy kernel)? The company WaveShare provides a Raspbian image that works okay (screen and touch). I used fbset to figure out the current settings while running the provided Raspbian image: 7inch: mode "1024x600-43" # D: 32.000 MHz, H: 27.778 kHz, V: 43.066 Hz geometry 1024 600 1024 1200 32 timings 31250 40 40 29 13 48 3 rgba 8/16,8/8,8/0,8/24 endmode 10inch: mode "1280x800-60" # D: 75.002 MHz, H: 49.474 kHz, V: 60.041 Hz geometry 1280 800 1280 1600 32 timings 13333 124 64 12 5 48 7 hsync high rgba 8/16,8/8,8/0,8/24 endmode Then I started an Armbian 5.31 image (unmodified), and tried to set display mode with fbset using the above mentioned settings, but no success: the 7inch LCD displays the desktop four times horizontally (and every other line seems to be blank); the 10.1inch LCD picture looks normal, but has an empty stripe at the bottom of the screen (as if it would be using only768 rows instead of 800 - see 1280x768 instead of 1280x800). Anybody can help me with the correct settings, please?
  5. Hello, My hardware is BananaPi and I would like to enable early KMS start. As per https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_mode_setting#Early_KMS_start , I need to add "the display driver kernel module" to initramfs. With a normal x86 PC, the kernel module to add would be 'i915', 'radeon' or 'nouveau'. But I'm a bit confused with the sunxi hardware. Which module am I supposed to add? Thanks!
  6. Hi all Does anyone recall if with kernel 4.9 it is required to put some patch for enabling power on the USB Host port of BananaPi? I am using vanilla kernel in another project, (LEDE) and when switching to kernel 4.9 I don't have any power from the USB port The dts is the vanilla one and AXP20x power driver is enabled Thanks!
  7. The "desktop" image for Banana Pi used to be based on Debian Jessie, but now it has been replaced by a Ubuntu xenial based image. For some reason I need the debian image, but after checking https://dl.armbian.com/bananapi/archive/ I did not see the old images. Is it possible to have the old image now? Thanks! (I have been using that jessie desktop image for a long time until just now the SD card died...)
  8. Hello, I know one should't ask or complain here regarding the dev kernel branch, but maybe somebody of you stumbled upon this and knows where to point me: I successfully build and used the "dev" kernel several times for the BananaPi (Allwinner A20 Soc) and it works just fine. The patch regarding the axp209 sysfs interface can simply be taken over from the from the "next" kernel branch and you get a working temperture reading from the axp209 pmu. I still haven't managed to get the internal soc's temperature sensor working in dev kernel, though. I know it has something to do with the touchscreen driver but couldn't find out what exactly is required to make it work. Can anybody please point me in the right direction? Right now I am pretty much lost and dont know where to look in the sources. Thanks! Paul
  9. Hello. I have a problem with SPI interface I already tried to compile SPI interface as module in kernel config and then to turn it on, but what I get is: root@bananapi:~# modprobe -v spidev insmod /lib/modules/4.13.4-sunxi/kernel/drivers/spi/spidev.ko root@bananapi:~# lsmod | grep spidev spidev 16384 0 root@bananapi:~# dmesg | grep spidev *nothing* root@bananapi:~# ls /sys/class/spi_master/ spi32766 I found a topic about enabling SPI on Banana Pi Pro here. But after repeating same steps(I mean decompiling dtb, adding spidev and compiling it back) for Banana Pi M1 it doesn't boot any more. After U-boot the cursor blinks for about 10 seconds and the only message is "reboot: rebooting system" Linux bananapi 4.13.4-sunxi #8 SMP Fri Sep 29 09:29:20 CEST 2017 armv7l GNU/Linux
  10. Hi All, I'm trying to get usb otg enabled as host mode to add, for instance, a keyboard with a powered hub (I know otg is not delivering power or at least I don't want to drain more power with the otg) I'm using vanilla kernel 4.8.4 so I kind of expect otg enabled as host mode by default. Anyway, I get into dts and make sure this section: usb@01c13000 { compatible = "allwinner,sun4i-a10-musb"; reg = <0x1c13000 0x400>; clocks = <0x2 0x0>; interrupts = <0x0 0x26 0x4>; interrupt-names = "mc"; phys = <0x30 0x0>; phy-names = "usb"; extcon = <0x30 0x0>; allwinner,sram = <0x31 0x1>; status = "okay"; dr_mode = "host"; linux,phandle = <0x6e>; phandle = <0x6e>; }; has status=okay and dr_mode=host Driver seems to be the problem, I get this message on dmesg [ 4.516751] usb_phy_generic.0.auto supply vcc not found, using dummy regulator [ 4.517180] musb-hdrc musb-hdrc.1.auto: musb_init_controller failed with status -16 [ 4.517230] musb-hdrc: probe of musb-hdrc.1.auto failed with error -16 #modprobe sunxi does nothing google shows only one result for this error Any ideas for troubleshooting? I've also been looking for ideas in this thread https://forum.armbian.com/index.php/topic/385-banana-pi-usb-otg/but it seems to show the steps I have followed
  11. Hi, I use a armbian image from https://dl.armbian.com/bananapi/ for my bananapi. Are the private keys in /etc/ssh/ generated on first boot of my bananapi or are they in the image, so everyone with the same image got the same keys? Thanks!
  12. So far I was used to the Grub (and lilo) boot manager(s) but the Armbian 5.31 Bananapi Debian jessie next 4.11.5 image does some things differently. I have found the file /boot/armbianEnv.txt but none of the websites I found described what I should do with it. I tried to copy it to /etc but the changes did not take effect. I would like to remove the logo and have verbose boot messages. Could somebody help me to get there, please?
  13. Hello everyone, My bananapi is running on the mainline kernel. When i try to poweroff the bananapi it reboot's but without it's networking services online. The bananapi is connected to a battery, but i do expect it to power off completely. I came across this topic but it is about a cubieboard running on the legacy kernel. Is there somebody who can help with this problem? Thanks in advance.
  14. Hi! Trying to setup HDMI audio on Banana Pi with Armbian Xenial mainline: root@bananapi:~# uname -a Linux bananapi 4.9.7-sunxi #1 SMP Thu Feb 2 01:52:06 CET 2017 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux I tried adding Alsa config in /etc/asound.conf root@bananapi:~$ cat /etc/asound.conf pcm.!default { type hw card 1 device 0 } ctl.!default { type hw card 1 } root@bananapi:~$ speaker-test -twav -c2 speaker-test 1.1.0 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 2 channels WAV file(s) Playback open error: -2,No such file or directory Any suggestions?
  15. im using banana pi m1 trying to play around with gpio therefore tried almost every library for it, but found nothing working is there anything else i should do other than installing libraries?? like wiring 2 python LMK.GPiO etc. where should i start from as a beginner??
  16. I installed the SoftetherVPN using the script provided in Armbian distribution, than I configured it from my windows machine, using the VPN Server manager application downloaded from softether website. When I try to connect from my iPhone I get an error "The L2TP-VPN server did not respond. Try reconnecting. If the problem persists ..." What I didn't do , is opening ports in my router, do I need to forward 443, 992, 1194, 5555 to my BananaPi IP in my router ? Some more details I posted on the softether forum, but it seems there is noone around to answer, and alot of spam is posted daily Thank you. VPN Tools>check Check command - Check whether SoftEther VPN Operation is Possible --------------------------------------------------- SoftEther VPN Operation Environment Check Tool Copyright (c) SoftEther VPN Project. All Rights Reserved. If this operation environment check tool is run on a system and that system passes, it is most likely that Soft Ether VPN software can operate on that system. This check may take a while. Please wait... Checking 'Kernel System'... Pass Checking 'Memory Operation System'... Pass Checking 'ANSI / Unicode string processing system'... Pass Checking 'File system'... Pass Checking 'Thread processing system'... Pass Checking 'Network system'... Pass All checks passed. It is most likely that SoftEther VPN Server / Bridge can operate normally on this system. The command completed successfully. VPN Tools>
  17. AFAIK, from last year, there are some new driver for AXP209/202 PMU for mainline kernel. One of the main new features that i really like is custom sampling frequency compared to the original driver for linux kernel 3.4 (i just remember the interval are 2 seconds). I want to use AXP209 PMU for power/energy profiling and consumption study of some SBC such as Banana Pi/Pro and some other Allwinner based SBC as comparison. The question is How i want to know current sampling frequency from PMU and how to change the frequency? (25, 50, 100 or 200Hz) What is the reasonable/best practice to write the captured power consumption value (with timestamp) into some logfile or send it through serial communication? if possible without effecting the power consumption itself? I tried AXP209 driver for linux kernel 3.4 and using i2c command to write the captured power consumption value into logfile but it seem the process itself consumed a lot of power. p/s - I don't have professional electric/electronic background. I just learn it from internet.
  18. Hi, I've read a previous topic about it but it was a bit inconclusive. My question is simple: can the OTG port be turned on on the legacy kernel? Is it just a matter of setting up the right bits in the script.bin/fex file? Or is it missing some other stuff? Currently I can use that port on Bananian. Since this board only has 2 USB ports, it's nice to be able to use the OTG port to connect a keyboard, since the other 2 ports have HDDs connected. Thanks and good work!!
  19. Just noticed some ugly detail: 1.) the switch is active during boot, and it defaults to all ports on one VLAN. 2.) My laptop is quite agressive when it comes to DHCP, it's connected to one of the local ports of the BPI-R, so it detects immediatly that the ethernet connection goes down and up. 3.) So I end up with the cable modems external IP address on my laptop, and a BPI-R that is unreachable, ... Any idea how to turn off the network switch in the boot loader? TiA, Andreas
  20. Hi, I have a mainline installation of Armbian (Debian) on my banana pi on which I want to control a display from within java. Version of the kernel: Linux bananapi 4.11.6-sunxi #6 SMP Fri Jun 23 19:56:18 CEST 2017 armv7l GNU/Linux The connections I use are as followed: LCD Python lib PI4J WR 23 4 RD N.U. N.U. DC 24 5 CS N.U. N.U. RESET 25 6 LED 18 1 D0 8 10 D1 7 11 D2 11 14 D3 9 13 D4 10 12 D5 22 3 D6 27 20 D7 17 18 First I have tried to control the io from wiringPi python: >>apt-get install python-dev >>git clone https://github.com/LeMaker/RPi.GPIO_BP -b bananapi ~/RpiGpio >>cd ~/RpiGpio >>python ~/RpiGpio/setup.py install And wrote a script in which I can set all my GPIO on my banana PI, no problem. Attached a test.py for blinking these IO. So my connections are ok :-) After this I installed openJDK 8 >>apt install -t jessie-backports openjdk-8-jdk ca-certificates-java I installed the snapshot which I have been using on a raspberry.. >>wget http://get.pi4j.com/download/pi4j-1.2-SNAPSHOT.deb >>dpkg -i pi4j-1.2-SNAPSHOT.deb And then compiled and run my Main.java >>javac -classpath .:classes:/opt/pi4j/lib/'*' -d . Main.java >>java -classpath .:classes:/opt/pi4j/lib/'*' Main resulting in eth0 going offline. Does anyone know why my eth0 loses connection? Hope someone can help me :-S test.py Main.java
  21. So recently I got a 5 inch HDMI display with touch in the mail. They got drivers for the raspberry pi, and i got it working on the raspberry pi without a problem. Now I was wondering if would work on my banana pi running armbian legacy kernel. I have tried installing and following the original instructions, but i can't get the touch controller to work, it will display on the screen, but touch is not working. The resolution also seems a little bit off. Allthough i tried setting it to 800x480. I know there are other post around this topic, but most of them didn't made it any more clear to me what i could possibly do. And some that did still didn't work. So yeah, does anyone have any tips or tricks? or maybe got it working themselves?
  22. First of all sorry for my bad english and maybe a newbie question. Board: BananaPI M1 when I login I get this: ARMBIAN 5.31 stable Debian GNU/Linux 8 (jessie) 4.11.5-sunxi CPU temp: 29°C HDD temp: 27°C Usage of /: 9% of 15G storage/: 1% of 688G I installed armbianmonitor with the command armbianmonitor -r I had no problems to put disk capacity and monitor services for samba and transmission. But I can´t find the way to get the disk temp into rpimonitor, the graph show "undefined" This is my temperature.conf in case was useful ####################################################################### # Extract CPU Temperature information # Page: 1 # Information Status Statistics # - cpu temperature - yes - yes ######################################################################## dynamic.12.name=soc_temp dynamic.12.source=/sys/devices/virtual/thermal/thermal_zone0/temp dynamic.12.regexp=(.*) dynamic.12.postprocess=$1/1000 dynamic.12.rrd=GAUGE dynamic.13.name=disk_temp dynamic.13.source=/tmp/disktemp dynamic.13.regexp=(.*) dynamic.13.postprocess=sprintf("%.1f", $1/100) dynamic.13.rrd=GAUGE web.status.1.content.4.name=Temperature web.status.1.content.4.icon=cpu_temp.png web.status.1.content.4.line.1=JustGageBar("Temperature", "°C", 40, data.soc_temp, 80, 100, 80)+" "+JustGageBar("Disk", "°C",0, data.disk_temp, 100,100,80,percentColors,45,50) web.statistics.1.content.8.name=Temperature web.statistics.1.content.8.graph.1=soc_temp web.statistics.1.content.8.graph.2=disk_temp web.statistics.1.content.8.ds_graph_options.soc_temp.label=Core temperature (°C) web.statistics.1.content.8.ds_graph_options.disk_temp.label=Disk temperature (ºC) I apreciate any hint or advice. Thanks.
  23. Hello guys, I'm just starting with bash scripts and the bananaPi, and I'm curious how the developers came up with the value of RAM usage, and why in the welcome script that loads when I login to SSH, the RAM usage is different from the command free -m ? I don;t really understand the line about memory_usage I just noticed the result is different from the free -m Thanks # memory and swap mem_info=$(LANG=en_US.UTF-8 free -w 2>/dev/null | grep "^Mem" || LANG=en_US.UTF-8 free | grep "^Mem") memory_usage=$(awk '{printf("%.0f",(($2-($4+$6+$7))/$2) * 100)}' <<<${mem_info}) memory_total=$(awk '{printf("%d",$2/1024)}' <<<${mem_info}) swap_info=$(LANG=en_US.UTF-8 free -m | grep "^Swap") swap_usage=$( (awk '/Swap/ { printf("%3.0f", $3/$2*100) }' <<<${swap_info} 2>/dev/null || echo 0) | tr -c -d '[:digit:]') swap_total=$(awk '{print $(2)}' <<<${swap_info})
  24. Hello everyone, As I was looking for to see the cause of not having any free memory left on this BananaPi, I found out that Clamav daemon is using all the free memory (44%), after stopping the service I could again see more free memory. The clamAV was installed I think when I installed apache, mysql using the provided scripts (softy). Is this a normal RAM usage for ClamAV ? Also please can you tell me what I could do to optimize mysql for a low resource server as this, I can see alot of mysql proccesses runing Than k you.
  25. Hello, I have a 4x20 LCD display (with an HD44780 compatible adaptor) connected to my Banana Pi. It is running (freshly installed, switched from Bananian) on the mainline kernel: Linux bpi 4.9.7-sunxi #1 SMP Thu Feb 2 01:52:06 CET 2017 armv7l GNU/Linux However, the display is not recognized. I checked the wire connections multiple times, they're okay and the backlight is on. So I assume this is a software issue. The output of "i2cdetect -y 1" is: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f 00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- 70: -- -- -- -- -- -- -- -- which leads me to the consideration that it is not even recognized by the system. I did the following things - without success: run "apt-get dist-upgrade" (where some 404 errors occured, see this topic for details) installed "i2c-tools" and "python-smbus" loaded "i2c-dev" kernel module According to the documentation https://docs.armbian.com/Hardware_Allwinner/#connect-your-lcd-display, the I2C stuff should work out of the box in the mainline kernel. Any help would be appreciated. Best regards and thanks in advance, Norbert Kahl
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use - Privacy Policy - Guidelines