Hostapd won't start in HT40 mode using 8812bu and noscan=1, starts ok if there is no AP's around


Recommended Posts

There is a patched version that enables noscan=1 , but the one I'm using seems like it hasn't been patched.

When there is no AP's around HT40 kicks in ok without noscan=1.

With noscan=1 and AP's are around hostapd won't even start in HT20 mode.

Any help?

root@orangepilite2:~# modinfo 88x2bu|grep version:
version:        v5.8.7.1_35809.20191129_COEX20191120-7777
srcversion:     43C721C4A870A632EBDE0B5
parm:           rtw_chip_version:int

root@orangepilite2:~# uname -a && hostapd -v
Linux orangepilite2 5.4.43-sunxi64 #20.05.2 SMP Tue Jun 2 17:20:17 CEST 2020 aarch64 GNU/Linux
hostapd v2.9
User space daemon for IEEE 802.11 AP management,
IEEE 802.1X/WPA/WPA2/EAP/RADIUS Authenticator
Copyright (c) 2002-2019, Jouni Malinen <j@w1.fi> and contributors

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Armbian is a community driven open source project. Do you like to contribute your code?

the noscan=1 patch take the AP out of compliance with 802.11

 

simply put - I could fix it, but not inclined to do so...

root@cbsim:/etc/config# modinfo ath9k
module: /lib/modules/5.4.65/ath9k.ko
license: Dual BSD/GPL
depends: mac80211,ath9k_hw,ath9k_common,compat,cfg80211,ath
name: ath9k
vermagic: 5.4.65 mod_unload MIPS32_R2 32BIT 

root@cbsim:/etc/config# uname -a && hostapd -v
Linux cbsim 5.4.65 #0 Sun Sep 13 22:19:27 2020 mips GNU/Linux
hostapd v2.10-devel
User space daemon for IEEE 802.11 AP management,
IEEE 802.1X/WPA/WPA2/EAP/RADIUS Authenticator
Copyright (c) 2002-2019, Jouni Malinen <j@w1.fi> and contributors

 

Link to post
Share on other sites

Thanks guys!

 

@sfx2000, are you suggesting me to go with hostapd v2.10-devel and it would work?

@Werner, here's the armbianmonitor -u http://ix.io/2x61

 

root@orangepilite2:~# hostapd /etc/hostapd/hostapd.conf
Configuration file: /etc/hostapd/hostapd.conf
Line 9: unknown configuration item 'noscan '
1 errors found in configuration file '/etc/hostapd/hostapd.conf'
Failed to set up interface with /etc/hostapd/hostapd.conf
Failed to initialize interface
 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, forever_ noob said:

Does that patched hostapd 2.6 already exists so that I can skip all the hassle of compiling I'm not familiar with, like a *.deb file?


No, I think the exact problem is as I describe it, but I don't plan to dig into that anytime soon. You can also later fix our scripts and save us some hassle :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...