Jump to content

Rock 4 SE not booting


Marco Ducci

Recommended Posts

Hi people!

I'm trying to use Armbian 23.8.1 CLI with the Rock 4 SE board without success.

I write the eMMC in the classic way: xzcat Armbian_23.8.1_Rockpi-4b_bookworm_current_6.1.50.img.xz | sudo dd of=/dev/sdb bs=4M status=progress; sync

but nothing seems to happens, i have only the green led on, the blue led is not blinking and the display says "no hdmi signal".

No problems with the image from radxa.

 

Do you have any idea what's going wrong?

Link to comment
Share on other sites

Well probably was just a lucky shot.

I checked the image with hexdump and at least first MBs are identical, so data should be ok.

The power comes from a fast charger with a proper cable, both of a known brand.

 

Trying with other 2 devices (still rock4 se) problems are back:

 

------------------------------------------------------------------------------

U-Boot TPL 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34)
Channel 0: col error
Cap error!
Channel 1: col error
Cap error!
256B stride
lpddr4_set_rate: change freq to 400000000 mhz 0, 1
lpddr4_set_rate: change freq to 800000000 mhz 1, 0
Trying to boot from BOOTROM
Returning to boot ROM...                      <--------[OFTEN IS STUCK HERE]

------------------------------------------------------------------------------

 

 

trying again and again (with other power supply, with or without devices....), get stuck in different positions:

------------------------------------------------------------------------------

U-Boot TPL 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34)
Channel 0: col error
Cap error!
Channel 1: col error
Cap error!
256B stride
lpddr4_set_rate: change freq to 400000000 mhz 0, 1
lpddr4_set_rate: change freq to 800000000 mhz 1, 0
Trying to boot from BOOTROM
Returning to boot ROM...

U-Boot TPL 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34)
Channel 0: row errorCap error!
Channel 1: col error
Cap error!
no stride
lpddr4_set_rate: change freq to 400000000 mhz 0, 1
lpddr4_set_rate: change freq to 800000000 mhz 1, 0
Trying to boot from BOOTROM
Returning to boot ROM...                             <--------[SOMETIMES GOES FURTHER]

U-Boot SPL 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34 +0000)
Trying to boot from MMC2
Card did not respond to voltage select! : -110
spl: mmc init failed with error: -95
Trying to boot from MMC1
NOTICE:  BL31: v1.3(release):845ee93
NOTICE:  BL31: Built : 15:51:11, Jul 22 2020
NOTICE:  BL31: Rockchip release version: v1. detected. ARM GICV3 driver initialized in EL3
INFO:    Using opteed sec cpu_context!
INFO:   INFO:    If lpddr4 need support multi frequency,
INFO:    please update loader!
INFO:    Currectl index[0] freq=400MHz
INFO:  freq=800MHz
INFO:    plat_rockchip_pmu_init(1196): pd status 3e
INFO:    BL31: Initializing runtime services
WARNING: No OPTEE provided by BL2 boot loader, Booting device without OPTEE inin SMC_UNK
ERROR:   Error initializing runtime service opteed_fa    BL31: Preparing for EL3 exit to normal world
INFO:    Entry point address = 0x200000
INFO:    SPSR = 0x3c9                                        <--------[CAUGHT ALSO HERE]


U-Boot 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34 +0000)

SoC: Rockchip rk3399
Reset cause: POR
Model: Radxa ROCK Pi 4B
DRAM:  1.5 GiB                                                   <--------[CAUGHT ALSO HERE]

------------------------------------------------------------------------------

 

By insisting, everything starts working properly. It behaves like a diesel engine... :D

Link to comment
Share on other sites

Some hints:

 

---------------------------------------------

U-Boot TPL 2022.07-armbian (Aug 22 2023 - 15:14:34)
Channel 0: LPDDR4, 50MHz
BW=32 Col=10 Bk=4 CS0 Row=16/15 CS=1 Die BW=16 Size=768MB
Channel 1: LPDDR4, 50MHz
BW=32 Col=9 Bk=4 5 CS=1 Die BW=16 Size=384MB

...

...

...

SoC: Rockchip rk3399
Reset cause: POR
Model: Radxa ROCK Pi 4B
DRAM: 

---------------------------------------------

 

My impression is that it doesn't take the right RAM size, so it only works when it

luckily addresses enough space...

 

 

Link to comment
Share on other sites

Same here:

U-Boot TPL 2022.07-armbian (Nov 26 2023 - 16:22:55)
Channel 0: col error
Cap error!
Channel 1: col error
Cap error!
256B stride
lpddr4_set_rate: change freq to 400000000 mhz 0, 1
lpddr4_set_rate: change freq to 800000000 mhz 1, 0
Trying to boot from BOOTROM
Returning to boot ROM...


I'm not able to get past that whatever I do. It boots Radxa own debian image, but it's old and bulky with gui which I don't need. Happens on both CLI and Desktop image:
Armbian_23.11.1_Rockpi-4c_bookworm_current_6.1.63.img.xz
Armbian_23.11.1_Rockpi-4c_jammy_current_6.1.63_xfce_desktop.img.xz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use - Privacy Policy - Guidelines