Cubietruck a20 on latest armbian wont boot to desktop GUI


Recommended Posts

I just recently obtained a new Cubietruck A20 and I downloaded the latest armbian bionic, formatted my micro SD card and put the downloaded image on it (with Etcher).

 

The board boots and everything  is good .... until I get to the root prompt.

The board doesnt  boot to the desktop gui at all.

 

Has anyone else experienced this?

 

What steps am I missing?

Can someone guide me to the proper armbian install for the Cubietruck a20?

 

I am using an HDMI monitor with it.

 

Thanks.

Link to post
Share on other sites
Donate and support the project!

20 minutes ago, Igor said:

 

First login even on desktop images is text/CLI based:

https://docs.armbian.com/User-Guide_Getting-Started/#how-to-login

I logged in with root and 1234 for password.

I changed the password as required and setup a user etc...

 

It then just takes me to the root prompt..... no desktop.

 

I have two orange pi's running armbian and I never had this issue.

Just on the cubietruck...

 

Do I need to install a desktop manager ?

Do I need to configure something in armbian-config??

I am desperate here and need to figure this out...

 

Thanks for replying so quickly. 

I really appreciate it.

 

Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, ironmantis7x said:

It then just takes me to the root prompt..... no desktop.


Then you must have downloaded CLI image (what is filename of the image?) You can install the exact same desktop as it comes with a desktop image via armbian-config -> system -> install desktop (full with browser/or minimal without browser)

Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Igor said:


Then you must have downloaded CLI image (what is filename of the image?) You can install the exact same desktop as it comes with a desktop image via armbian-config -> system -> install desktop (full with browser/or minimal without browser)

ahah!!!

I downloaded this one: https://dl.armbian.com/cubietruck/Ubuntu_bionic_next.7z

 

the image name when uncompressed shows its a desktop distro.

My internet requires I login after I attach to it. I will use my phone as a hotspot which doesn't require an additional login and then install the full desktop.

 

Thank you so much for the pointer.

I will let you know what happens shortly.

 

 

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, ironmantis7x said:

ahah!!!

I downloaded this one: https://dl.armbian.com/cubietruck/Ubuntu_bionic_next.7z

 

the image name when uncompressed shows its a desktop distro.

My internet requires I login after I attach to it. I will use my phone as a hotspot which doesn't require an additional login and then install the full desktop.

 

Thank you so much for the pointer.

I will let you know what happens shortly.

 

 

It worked @Igor!!!

I am in the desktop session now and Armbian is running smoothly ---- so far!!

 

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.