0
djjerdog

g_ether module not loading - "udc-core: couldn't find an available UDC"

Recommended Posts

Using Armbian_20.02.1 with 5.4 kernel on NEO2 board, I'm running into an issue trying to get the USB OTG working with the g_ether module. When I run modprobe g_ether I see the following in dmesg:

 

[  490.490582] udc-core: couldn't find an available UDC - added [g_ether] to list of pending drivers

 

I've also tried compiling my own img using the Armbian builder but it looks like all the correct OTG options are already selected by default.

 

Any ideas what I'm doing wrong?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, I narrowed it down a bit, it appears this is specific to the NEO2 Black Armbian image, works fine if I use the NEO2 Armbian image (even on a NEO2 Black board).

 

Using Armbian_20.02.1_Nanopineo2_buster_current_5.4.20 g_ether loads just fine

 

[  190.883225] g_ether gadget: Ethernet Gadget, version: Memorial Day 2008

[  190.883234] g_ether gadget: g_ether ready

[  191.258813] g_ether gadget: high-speed config #1: CDC Ethernet (EEM)

 

However, using Armbian_20.02.1_Nanopineo2black_buster_current_5.4.20 I see the following when I try to modprobe g_ether

 

[  490.490582] udc-core: couldn't find an available UDC - added [g_ether] to list of pending drivers

 

Any ideas why g_ether works fine when using the Nanopineo2 image but not when using the Nanopineo2black image?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, djjerdog said:

Any ideas why g_ether works fine when using the Nanopineo2 image but not when using the Nanopineo2black image?


It works fine on Nanopineo2black image since yesterday. (tested)

The reason for discrepancy is here. Neo2 uses different config / DT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi, I encounter the same error message at boot time on my tritium H5 running armbian buster 

Linux tritium 5.4.43-sunxi64 #20.05.2 SMP Tue Jun 2 17:20:17 CEST 2020 aarch64 GNU/Linux
 

@Igor, is my problem  similar to OP's ?

tks

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, ravelo said:

which maintainer could give us an advice, if not try to investigate this misbehaviour please ?


The one which you are supporting?

 

“Supported” is not a guarantee. 

https://docs.armbian.com/#what-is-supported

 

Support terms:
https://github.com/armbian/build#support

 

Forum ruiles:

https://forum.armbian.com/terms

"Do not bump topics or create duplicate messages for the purpose of bringing attention to your issue. If bumping an old topic to resume conversation or provide new information, update the beginning post if possible."

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry, I do not understand if this question is an aswer or not..

Quote

The one which you are supporting?

 

Ok, I tend to understand that there is no such thing as a maintainer for ambian buster on tritium h5. So be it.

I am willing to investigate and fix if I know how to, then publish the solution to the community. But to get started, I would need a small amout of info to know here to look at first.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, ravelo said:

But to get started, I would need a small amout of info to know here to look at first.

 

Any for that you have to spam forums? Who will clean after you?

 

21 minutes ago, ravelo said:

then publish the solution to the community


You are welcome to solve any problem for and with the help of community, but so far I haven't notice anyone asking for this https://forum.armbian.com/forum/38-feature-requests/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
0