0
g40

NanoPi K1: Adding U-Boot network support?

Recommended Posts

I'm trying to get TFTP support into U-Boot but it insists that 'no ethernet found'. I've added a couple of nodes to the device tree such that it has 'status = "okay" and mac-address = [00 00 00 00 00 00];

 

I've also added a top level alias in sun50i-h5-nanopi-k1-plus.dts (as added by @martinayotte following this thread) as below. 

 

Not sure if the U-Boot config needs changing in any way but the network components are certainly being built.

 

Any thoughts most welcome. AATIA.

 

	aliases {
		serial0 = &uart0;
		ethernet0 = &emac;
	};

U-Boot dump of the loaded DTB on running system follows:

=> bdinfo
arch_number = 0x00000000
boot_params = 0x40000100
DRAM bank   = 0x00000000
-> start    = 0x40000000
-> size     = 0x80000000
baudrate    = 115200 bps
TLB addr    = 0xBFFF0000
relocaddr   = 0xBDF4B000
reloc off   = 0x73F4B000
irq_sp      = 0xB9F27590
sp start    = 0xB9F27590
Early malloc usage: 2d8 / 400
fdt_blob = 00000000b9f275a8
=> fdt addr  00000000b9f275a8
=> fdt print ethernet0
ethernet@1c30000 {
        compatible = "allwinner,sun8i-h3-emac";
        syscon = <0x0000000e>;
        reg = <0x01c30000 0x00010000>;
        interrupts = <0x00000000 0x00000052 0x00000004>;
        interrupt-names = "macirq";
        resets = <0x00000005 0x0000000c>;
        reset-names = "stmmaceth";
        clocks = <0x00000005 0x0000001b>;
        clock-names = "stmmaceth";
        #address-cells = <0x00000001>;
        #size-cells = <0x00000000>;
        status = "okay";
        mac-address = [00 00 00 00 00 00];
        mdio {
                #address-cells = <0x00000001>;
                #size-cells = <0x00000000>;
                compatible = "snps,dwmac-mdio";
                phandle = <0x0000000f>;
        };
        mdio-mux {
                compatible = "allwinner,sun8i-h3-mdio-mux";
                #address-cells = <0x00000001>;
                #size-cells = <0x00000000>;
                mdio-parent-bus = <0x0000000f>;
                mdio@1 {
                        compatible = "allwinner,sun8i-h3-mdio-internal";
                        reg = <0x00000001>;
                        #address-cells = <0x00000001>;
                        #size-cells = <0x00000000>;
                        ethernet-phy@1 {
                                compatible = "ethernet-phy-ieee802.3-c22";
                                reg = <0x00000001>;
                                clocks = <0x00000005 0x00000043>;
                                resets = <0x00000005 0x00000027>;
                        };
                };
                mdio@2 {
                        reg = <0x00000002>;
                        #address-cells = <0x00000001>;
                        #size-cells = <0x00000000>;
                };
        };
};

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/11/2019 at 6:06 AM, g40 said:

I'm trying to get TFTP support into U-Boot but it insists that 'no ethernet found'. I've added a couple of nodes to the device tree such that it has 'status = "okay" and mac-address = [00 00 00 00 00 00];

 

I've also added a top level alias in sun50i-h5-nanopi-k1-plus.dts (as added by @martinayotte following this thread) as below. 

 

Not sure if the U-Boot config needs changing in any way but the network components are certainly being built.

 

 

Understand the boot process - uBoot is first, DT works from there...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
0