0
ron123456

NanoPi M1+ cant identify RTL8188 WiFI adapter

Recommended Posts

Hi I am using a NanoPi M1+ device with nanopi-m1-plus_sd_friendlycore-xenial_4.14_armh OS in it. 

I attached an RTL8188EU WiFi adapter in it. But the **ifconfig** doesn't show up. 

On doing **lsusb** I get

    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 002: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 006 Device 029: ID 413c:2113 Dell Computer Corp.
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

I tried downloading the driver from https://github.com/lwfinger/rtl8188eu and after issuing the make command,

I got this error:

    make ARCH=arm CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/4.11.0-rc4/build M=/home/pi/rtl8188eu  modules
    make[1]: *** /lib/modules/4.11.0-rc4/build: No such file or directory.  Stop.
    Makefile:151: recipe for target 'modules' failed
    make: *** [modules] Error 2

I also download **linux-headers-generic** package. 

What is the issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ron123456 said:

Hi I am using a NanoPi M1+ device with nanopi-m1-plus_sd_friendlycore-xenial_4.14_armh OS in it. 

 

I got this error:

    make ARCH=arm CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/4.11.0-rc4/build M=/home/pi/rtl8188eu  modules
    make[1]: *** /lib/modules/4.11.0-rc4/build: No such file or directory.  Stop.
I also download **linux-headers-generic** package. 

What is the issue?

 

You are using a 4.14 kernel (of FriendlyCore from FriendlyARM whcih isnt supported in this forum)

and your module source is for a 4.11 kernel - thats the issue that doesnt match.

You could try armbian images (both also kernel 4.14) from
https://www.armbian.com/nanopi-m1-plus/
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Ubuntu_bionic_next_4.14.78.7z
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Debian_stretch_next_4.14.78.7z

 

but the status of the M1+ is for armbian EOS=End od Service - because there are to much other SBCs

I dont know if yout USB-WiFi is supported with this armbian-version.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, martinayotte said:

Why don't you use the built-in AP6212 WiFi of this NanoPi-M1+ board ?

Actually, I am trying to make a router that can have both Station and AP for wifi to wifi mode

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, guidol said:

 

You are using a 4.14 kernel (of FriendlyCore from FriendlyARM whcih isnt supported in this forum)

and your module source is for a 4.11 kernel - thats the issue that doesnt match.

You could try armbian images (both also kernel 4.14) from
https://www.armbian.com/nanopi-m1-plus/
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Ubuntu_bionic_next_4.14.78.7z
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Debian_stretch_next_4.14.78.7z

 

but the status of the M1+ is for armbian EOS=End od Service - because there are to much other SBCs

I dont know if yout USB-WiFi is supported with this armbian-version.

 

 

10

Hey,

I downloaded the Armbian Bionic kernel 4.14.y OS and it detected the RTL8188 wlan adapter. But it is unable to connect to the wifi as station. I am using the internal wifi hardware for AP and external wlan adapter (RTL8188) to connect to the WiFi.

On doing ...

root@nanopim1plus:~# wpa_supplicant -B -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -i wlxc025e925ab14

I got,

Successfully initialized wpa_supplicant
nl80211: Could not configure driver mode
nl80211: deinit ifname=wlxc025e925ab14 disabled_11b_rates=0
wlxc025e925ab14: Failed to initialize driver interface

 

I dont know how to resolve this? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/30/2018 at 1:32 PM, ron123456 said:

I dont know how to resolve this? 

 

- try using recommended way of connecting to wireless: https://docs.armbian.com/User-Guide_Getting-Started/#how-to-connect-to-wireless

- blacklisting internal driver and searching for a better one. (we can't develop armbian, deal with its users and support every wifi on the planet with a few people. Search Github for projects as such: https://github.com/ulli-kroll )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
0