0
ron123456

NanoPi M1+ cant identify RTL8188 WiFI adapter

Recommended Posts

Hi I am using a NanoPi M1+ device with nanopi-m1-plus_sd_friendlycore-xenial_4.14_armh OS in it. 

I attached an RTL8188EU WiFi adapter in it. But the **ifconfig** doesn't show up. 

On doing **lsusb** I get

    Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 002: ID 0bda:8179 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188EUS 802.11n Wireless Network Adapter
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 006 Device 029: ID 413c:2113 Dell Computer Corp.
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

I tried downloading the driver from https://github.com/lwfinger/rtl8188eu and after issuing the make command,

I got this error:

    make ARCH=arm CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/4.11.0-rc4/build M=/home/pi/rtl8188eu  modules
    make[1]: *** /lib/modules/4.11.0-rc4/build: No such file or directory.  Stop.
    Makefile:151: recipe for target 'modules' failed
    make: *** [modules] Error 2

I also download **linux-headers-generic** package. 

What is the issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, ron123456 said:

Hi I am using a NanoPi M1+ device with nanopi-m1-plus_sd_friendlycore-xenial_4.14_armh OS in it. 

 

I got this error:

    make ARCH=arm CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/4.11.0-rc4/build M=/home/pi/rtl8188eu  modules
    make[1]: *** /lib/modules/4.11.0-rc4/build: No such file or directory.  Stop.
I also download **linux-headers-generic** package. 

What is the issue?

 

You are using a 4.14 kernel (of FriendlyCore from FriendlyARM whcih isnt supported in this forum)

and your module source is for a 4.11 kernel - thats the issue that doesnt match.

You could try armbian images (both also kernel 4.14) from
https://www.armbian.com/nanopi-m1-plus/
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Ubuntu_bionic_next_4.14.78.7z
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Debian_stretch_next_4.14.78.7z

 

but the status of the M1+ is for armbian EOS=End od Service - because there are to much other SBCs

I dont know if yout USB-WiFi is supported with this armbian-version.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, martinayotte said:

Why don't you use the built-in AP6212 WiFi of this NanoPi-M1+ board ?

Actually, I am trying to make a router that can have both Station and AP for wifi to wifi mode

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, guidol said:

 

You are using a 4.14 kernel (of FriendlyCore from FriendlyARM whcih isnt supported in this forum)

and your module source is for a 4.11 kernel - thats the issue that doesnt match.

You could try armbian images (both also kernel 4.14) from
https://www.armbian.com/nanopi-m1-plus/
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Ubuntu_bionic_next_4.14.78.7z
https://dl.armbian.com/nanopim1plus/archive/Armbian_5.65_Nanopim1plus_Debian_stretch_next_4.14.78.7z

 

but the status of the M1+ is for armbian EOS=End od Service - because there are to much other SBCs

I dont know if yout USB-WiFi is supported with this armbian-version.

 

 

10

Hey,

I downloaded the Armbian Bionic kernel 4.14.y OS and it detected the RTL8188 wlan adapter. But it is unable to connect to the wifi as station. I am using the internal wifi hardware for AP and external wlan adapter (RTL8188) to connect to the WiFi.

On doing ...

root@nanopim1plus:~# wpa_supplicant -B -c /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf -i wlxc025e925ab14

I got,

Successfully initialized wpa_supplicant
nl80211: Could not configure driver mode
nl80211: deinit ifname=wlxc025e925ab14 disabled_11b_rates=0
wlxc025e925ab14: Failed to initialize driver interface

 

I dont know how to resolve this? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/30/2018 at 1:32 PM, ron123456 said:

I dont know how to resolve this? 

 

- try using recommended way of connecting to wireless: https://docs.armbian.com/User-Guide_Getting-Started/#how-to-connect-to-wireless

- blacklisting internal driver and searching for a better one. (we can't develop armbian, deal with its users and support every wifi on the planet with a few people. Search Github for projects as such: https://github.com/ulli-kroll )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
0