1 1
Albert Barcelona

x96 Air specifics only

Recommended Posts

(edited)

 

 

HI there, I'm a newbie trying to create a specific thread for this TV Box. There is some interesting stuff on the 905x3 thread but I'd rather have a single thread for X96 Air to share owners' experiences and achivements.

So, opening the thread here, I'll try now to add anything specific I find about the x96 Air. Please contribute but don't mix with 'similar' boxes. Thanks!

 

Trying to draft a guide based on the other thread notes specific to the X96 Air.

 

 

dtb with ethernet fix (from ciprian28 post) --> 

(-- Updated on May 9th --) tried this on the H96 Max X3 and works.

 

 

 

 

 

 

Step by step arm installation by gabe5000

 

 

 

(still on taking notes mode), ... how to install on emmc and not getting into the colours issue:

 

1) create a full emmc backup (I believe that is done with a 'sudo ddbr' ) ??

 

 

2) Create u-boot.ext as a copy from u-boot.sd  (-- Updated on May 9th --) 

 

 

 

No working: HDMI audio, bluetooth

SPDIF? Minijack analogue audio?

 

Edited by Albert Barcelona
Adding information

Share this post


Link to post
Share on other sites
Armbian is a community driven open source project. Do you like to contribute your code?
8 hours ago, Albert Barcelona said:

1) create a full emmc backup (I believe that is done with a 'sudo ddbr' ) ??

 

2) (??) Create u-boot.sd as a copy from u-boot.ext  

1)  Correct, 'sudo ddbr' will make a backup (or recover a backup) of the emmc. 

 

2) The other way around, you need to copy u-boot.sd  (or u-boot.usb) to u-boot.ext  But you only need to do this once when you make the SD card or USB drive image.  The script that copies to emmc does the correct steps if you have a working environment on SD or USB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

Hi there.

I have a X96 Air P3 and tried to install Armbian_20.05.3_Arm-64_focal_current_5.7.0-rc2_desktop_20200425 on SD with this setup :

# aml s9xxx
FDT=/dtb/amlogic/meson-sm1-sei610.dtb
APPEND=root=LABEL=ROOTFS rootflags=data=writeback rw console=ttyAML0,115200n8 console=tty0 no_console_suspend consoleblank=0 fsck.fix=yes fsck.repair=yes net.ifnames=0

 

I ended with:

-No Ethernet (not tried WIFI because I want to use Eth)

-No bt

-Reboot not working.

- Sound via hdmi was working

 

Focal+X96Air is probably too recent too work correctly. So I will test last Bionic.

 

Edited by sirhc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, a stupid question, how can I make the X96 Air actually boot from SD-Card? I wrote Armbian_20.05.3_Arm-64_buster_current_5.7.0-rc2_20200425.img to sd-card, updated u-boot settings, plugged the sd-card in to Air, powered on and it boots into Android again. Feels like I am missing some step in there :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Jan Gregor said:

how can I make the X96 Air actually boot from SD-Card? I wrote Armbian_20.05.3_Arm-64_buster_current_5.7.0-rc2_20200425.img to sd-card, updated u-boot settings, plugged the sd-card in to Air, powered on and it boots into Android again. Feels like I am missing some step in there :)

You are missing a step.  You need to activate multiboot on an amlogic cpu based box.  The instructions are in the first post of the combined AML_RK_AW thread.

I have copied them here for you:

If universal multi-upload has not yet been activated on this device, you need to activate it once. There are several options for activating multi-loading.

option A
- Connect the prepared media to the device and turn on the power, boot into Android
- Open the app "Update&Backup"
- Click on "Select" local update and chose the file on the removable media aml_autoscript.zip
- Start "Update"
- System will reboot twice and start running the system from external media.

option B
-  try using the "toothpick method"

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

I'm using X96 Air P3 4G 32G

I'm using "toothpick method" to boot the SD card. Images are used on https://yadi.sk/d/_rQgn_FosYuW0g/20.05.3/20200502

Armbian_20.05.0_Arm-64_bionic_current_5.6.0-rc6_desktop_20200326.img

Armbian_20.05.3_Arm-64_buster_current_5.7.0-rc3_desktop_20200502.img

Armbian_20.05.3_Arm-64_bionic_current_5.7.0-rc3_desktop_20200502.img

 

I tested by burning those images with balena Etcher. (Enabled Validate write on success)

I tried to use ethfix from


FDT=/dtb/amlogic/meson-sm1-sei610-ethfix.dtb
APPEND=root=LABEL=ROOTFS rootflags=data=writeback rw console=ttyAML0,115200n8 console=tty0 no_console_suspend consoleblank=0 fsck.fix=yes fsck.repair=yes net.ifnames=0

 

or


FDT=/dtb/amlogic/meson-sm1-sei610.dtb
APPEND=root=LABEL=ROOTFS rootflags=data=writeback rw console=ttyAML0,115200n8 console=tty0 no_console_suspend consoleblank=0 fsck.fix=yes fsck.repair=yes net.ifnames=0

 

Same result that I can't boot with error message:

mmc error -84 whilst initialising sd card

Console is being spammed by tons of those messages. It failed to initramfs

 

1 more thing is I can't boot from original android by using "Update" - >aml_autoscript.zip with the error in attachment.

E: Block map file is too short: 3

E: Map of '@/cache/recovery/block.map': failed

E: failed to map file

Installation aborted.

From the forum search, poster said that we need to have correct dtb file. I guess I provided correct file for x96 Air already.

 

Any advice for me?

 

Thanks

IMG_0863.jpg

IMG_0864.jpg

IMG_0862.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. I get it works by using USB flash drive/USB card reader. I guess there is bug with Box's mircoSD card reader driver.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

It is true, using a microSD many errors appear during the boot as if at some point it will stop reading on the microSd port.  By USB, better results are obtained because it is seen that the process progresses but in the end it cannot start, it remains in a kind of start loop.  If someone has managed to get an image to boot on the A95x Aire, can you tell me the steps that you have followed please.

Edited by m89pant@
translate

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, m89pant@ said:

It is true, using a microSD many errors appear during the boot as if at some point it will stop reading on the microSd port.  By USB, better results are obtained because it is seen that the process progresses but in the end it cannot start, it remains in a kind of start loop.  If someone has managed to get an image to boot on the A95x Aire, can you tell me the steps that you have followed please.

 

Restart loop could be incorrect dtb file. I'm not sure the correct one for your box.

 

 

For X96 Air: Is there way to have LED clock works? After installing ARMBIAN, the clock on box is off.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Diamond said:

Restart loop could be incorrect dtb file. I'm not sure the correct one for your box.

 

 

For X96 Air: Is there way to have LED clock works? After installing ARMBIAN, the clock on box is off.

Yes, but very hard to do that.

Try OpenVFD or Linux_VFD from GitHub.

But you need set proper gpios in DTB file on bus section and add new section for selected git kernel driver.

I try do that for H96Max X3 but stack on gpios :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

My box tv is X96Air P3 4G+64G。

I user Armbian_20.02.0-rc.037_Aml-s9xxx_buster_current_5.5.0-rc6_desktop_20200205.img

and

mesin-sm1-sei610-ethfix.dtb.

 

I can not user eth0.and the network is not work.

Every body user P2 or P3?

Edited by chenjun_wh

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)
2 hours ago, chenjun_wh said:

My box tv is X96Air P3 4G+64G。

I user Armbian_20.02.0-rc.037_Aml-s9xxx_buster_current_5.5.0-rc6_desktop_20200205.img

and

mesin-sm1-sei610-ethfix.dtb.

 

I can not user eth0.and the network is not work.

Every body user P2 or P3?

 

What's the result thse 2 commands:

- ifconfig

- ethtool eth0

 

Moreover, did you try  with meson-sm1-sei610.dtb ?

Edited by Armin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, my experience (beginner) so far with a x96 air 4/64 P3 with meson-sm1-sei610-ethfix.dtb

boots from sd with wrong colors, I can fix it with NicoD files and boots

boots with usb with wrong colors, if I fix with NicoD files it stays in green screen and doesn't boot. Do anyone as a fix for this, because I would like that my armbian at usb. I think with USB 3 that would the fastest choice than sd oe even emmc.

I found that usb sound doesn't work. I didn't have time for explore more. Before I advance I would like to find if there is a way to boot from usb with the colors fixed.  Thanks.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, dante6913 said:

Hi, my experience (beginner) so far with a x96 air 4/64 P3 with meson-sm1-sei610-ethfix.dtb

boots from sd with wrong colors, I can fix it with NicoD files and boots

boots with usb with wrong colors, if I fix with NicoD files it stays in green screen and doesn't boot. Do anyone as a fix for this, because I would like that my armbian at usb. I think with USB 3 that would the fastest choice than sd oe even emmc.

I found that usb sound doesn't work. I didn't have time for explore more. Before I advance I would like to find if there is a way to boot from usb with the colors fixed.  Thanks.

 

Think i found a solution using balbes150 files

"Fix for correct color to G12 (Amlogic S905X2 S922X)

For models based on g12 (s905x2 s922), which have a problem not the correct color , 

If you are starting the system from an SD card, you need to copy file  u-boot.sd to u-boot.ext,

If you are starting the system from an USB, you need to copy file  u-boot.usb to u-boot.ext

When installing in eMMC, you do not need to do anything with your hands, the installation script itself will perform the necessary system configuration and when running from eMMC, the system will work with the correct color.#"

 

I will try later when I will be at home.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)

I fix wired network.

My tv box is X96Air_P3_20191220-2048.4G+64G.

I use

armbian-20.08.0-aml-64-bionic-current-5.7.0-rc7-desktop-20200521

and

meson-g12a-x96-max-no-cvbs.dtb

boot from sd


the wired network is ok.

but only 100m full.and color is not good.

 

How to fix it.I want to use 1000mb full.

 

Edited by chenjun_wh

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, chenjun_wh said:

I fix wired network.

My tv box is X96Air_P3_20191220-2048.4G+64G.

I use

armbian-20.08.0-aml-64-bionic-current-5.7.0-rc7-desktop-20200521

and

meson-g12a-x96-max-no-cvbs.dtb

boot from sd


the wired network is ok.

but only 100m full.and color is not good.

 

How to fix it.I want to use 1000mb full.

 

have you tried meson-sm1-sei610-ethfix.dtb?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

5 hours ago, chenjun_wh said:

I fix wired network.

My tv box is X96Air_P3_20191220-2048.4G+64G.

I use

armbian-20.08.0-aml-64-bionic-current-5.7.0-rc7-desktop-20200521

and

meson-g12a-x96-max-no-cvbs.dtb

boot from sd


the wired network is ok.

but only 100m full.and color is not good.

 

How to fix it.I want to use 1000mb full.

 

 

Did you force the parameter to 100M ?

 

Anyway, 1000M is not working (address IP issue if I'm remerber well) on this box !

 

5 hours ago, dante6913 said:

have you tried meson-sm1-sei610-ethfix.dtb?

 

Into meson-sm1-sei610-ethfix.dtb, the speed parameter is fixed to 100M !

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/24/2020 at 2:56 AM, Armin said:

 

 

Did you force the parameter to 100M ?

 

Anyway, 1000M is not working (address IP issue if I'm remerber well) on this box !

 

 

Into meson-sm1-sei610-ethfix.dtb, the speed parameter is fixed to 100M !

I try 7 files.like this

meson-sm1-sei610
meson-sm1-sei610-ethfix
meson-g12a-sei510
meson-g12a-x96-max
meson-g12a-x96-max-no-cvbs
meson-g12a-x96-max-rmii
meson-g12b-odroid-n2

 

only use meson-g12a-x96-mac-no-cvbs .in ny box X96Air_P3.the 100m full wired network is ok.

 

I do this command

ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg on .

after reboot . the eth0 is down.I must use command again.

 

net line another pc or route is 100m full.also ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, chenjun_wh said:

I try 7 files.like this

meson-sm1-sei610
meson-sm1-sei610-ethfix
meson-g12a-sei510
meson-g12a-x96-max
meson-g12a-x96-max-no-cvbs
meson-g12a-x96-max-rmii
meson-g12b-odroid-n2

 

only use meson-g12a-x96-mac-no-cvbs .in ny box X96Air_P3.the 100m full wired network is ok.

 

I do this command

ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg on .

after reboot . the eth0 is down.I must use command again.

 

net line another pc or route is 100m full.also ok

So none works at 1000 M?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think we should  start systematization process for each dtb and x96 air version (P1, P2 and P3) so we could start editing one that maximize the features that are working for each version of the harware.

I'm very new at the android box, I got my box only last week and only had few hours playing with it (yesterday managed install a decent android custom rom and install armbian booting from usb).

 

My box is a P3 with meson-sm1-sei610-ethfix

Boots from sd and usb with wrong colors but the fix for that works

eth0 speed 100 only

I saw bluetooth icon but didn't have time to try it (I will edit my post when try it)

No wireless

usb audio works

hdmi audio (didn't have time to try it)

Share this post


Link to post
Share on other sites
(edited)
On 6/25/2020 at 5:18 AM, chenjun_wh said:

I try 7 files.like this

meson-sm1-sei610
meson-sm1-sei610-ethfix
meson-g12a-sei510
meson-g12a-x96-max
meson-g12a-x96-max-no-cvbs
meson-g12a-x96-max-rmii
meson-g12b-odroid-n2

 

And what's the boot result for each one ?

Edited by Armin

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/26/2020 at 5:42 PM, Armin said:

 

And what's the boot result for each one ?

some boot result ok.but wired network not work.

some boot result fail.

I do not record.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Armin

Did you solved the audio like is said from @dgm78 "Edit: Solved removing two references from audio-controller -> pinctrl-0 that was in conflict with ethernet."

what did he edit, the dtb or what?

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, dante6913 said:

Hi Armin

Did you solved the audio like is said from @dgm78 "Edit: Solved removing two references from audio-controller -> pinctrl-0 that was in conflict with ethernet."

what did he edit, the dtb or what?

Thanks

I have the new dtb I will try it later

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, dante6913 said:

I have the new dtb I will try it later

I suppose you're speaking about this file: https://forum.armbian.com/topic/12988-armbian-for-amlogic-s905x3/page/9/?tab=comments#comment-104473

 

And I think that Ethernet is not fixed on this version.

 

It will be interessing to compare these 2 .dts files:

 

1. Audio fix: https://forum.armbian.com/topic/12919-x96-max-g12a-or-sm1-dtb-files/?tab=comments#comment-94878

 

2. Ethernet fix (100Mb): https://forum.armbian.com/topic/12988-armbian-for-amlogic-s905x3/page/3/?tab=comments#comment-94355

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I update my box from X96Air_P3_20191220-2048 to X96Air_P3_20200619-2008.

I try this dtb files:

g12a_u212_4g.dtb, boot failure .

meson-g12a-sei510.dtb, boot ok,wired network failure .

meson-g12a-x96-max.dtb, boot ok, wired network 100m ok .

meson-g12a-x96-max-rmii.dtb, boot ok,wired network failure .

meson-g12a-x96-max-no-cvbs.dtb, boot ok, wired network 100m ok .

meson-g12b-odroid-n2.dtb, boot failure .

meson-sm1-sei610.dtb boot, ok,wired network failure .

meson-sm1-sei610-ethfix.dtb, boot ok,wired network failure .

meson-sm1-x96-max-plus.dtb, boot ok, wired network 100m ok .

meson-sm1-x96-max-plus-ne.dtb, boot ok,wired network failure .

meson-sm1-x96-max-plus-100m.dtb, boot ok, wired network 100m ok.

sm1_ac213_4g.dtb, boot failure .

 

how to use wired network in 1000m?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

When you wrote " wired network 100m ok", that means you have fixed the speed to 100M with ethtool command or this is already fixed into the dtb file itself ?

 

20 hours ago, chenjun_wh said:

how to use wired network in 1000m?

 

What's exactly your question ? Do you search a dtb file able to have ethernet connection to 1000M ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minutes ago, Armin said:

Hello,

 

When you wrote " wired network 100m ok", that means you have fixed the speed to 100M with ethtool command or this is already fixed into the dtb file itself ?

 

 

What's exactly your question ? Do you search a dtb file able to have ethernet connection to 1000M ?

I type this

ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg on .

the wired network is ok.

I type this

ethtool -s eth0 speed 1000 duplex full autoneg on .

the wired network is failure.

 

I do not know how to fix dtb file.or change another dtb.

 

I hope my box X96Air_P3_20200619-2008.4G/64G in 1000m wired network

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
1 1