Single Armbian image for RK + AML + AW (armhf ARMv7)


Recommended Posts

Donate and support the project!

3 minutes ago, Virverus said:

does it make any difference wich Armbian image I use ?

Yes, it is advisable to check both options (with core 5 and core 3). First we check the core 3 , it is closer to the original image. The only difference is that I built the components from the source (perhaps the reason for the lack of startup is different from the core build process).

Link to post
Share on other sites
9 hours ago, balbes150 said:

For all rk3188 owners, can you provide a link to any Linux image that you have start and running ? I want to see which version of u-boot and kernel is used there.

Hello,

As you know I have minix neo x7 (RK3188)

I never succeed to boot any linaro or radxa images on sd card (never tried on NAND)

For me all linuxium images worked using linuxium bootloader for minix neo x7. Linuxium stop developping for our devices at ubuntu desktop12.04 and 13.04. And on ubuntu server on ubuntu 14.04 (I never succeed to install a graphic environnemet on it): https://drive.google.com/file/d/0B99O3A0dDe67UnpXdTZYUjhOX1U/edit

The only ubuntu 14.04 desktop (non linuxium) that successfuly boot was this one:   https://yadi.sk/d/Fw8zLA8Qh4utm(but with linuxium bootloader)

 

Thank you!

 

 

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, balbes150 said:

 

we change them one by one and check the launch (it is desirable to fix the UART log and attach it here)

 

dd if=u-boot.img of=SD_card_image_radxa  seek=64

dd if=parametr.img of=SD_card_image_radxa  seek=8192

dd if=kernel.img of=SD_card_image_radxa  seek=24576

Hi , if I apply this operation on the radxa  img file ,the result is a very small file , so do you mean I must apply

this operation to an sdcard with the img

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Virverus said:

this operation to an sdcard with the img

yes

dd if=u-boot.img of=SD_card_image_radxa  seek=64

test start (log UART)

dd if=parametr.img of=SD_card_image_radxa  seek=8192

test start (log UART)

dd if=kernel.img of=SD_card_image_radxa  seek=24576

test start (log UART)

Link to post
Share on other sites
On 7/19/2020 at 2:43 PM, balbes150 said:

add new image for rk3188 (20200719)

 

image "linaro", passwd and login   linaro\linaro

Hi, I have some pb with the last images for rk3188. Each time I flash one of those .xz images (unde windows with etcher or under linux with dd command or with the restore disk utility) I've got the meesage - from gparted: "a partition cannot be outside the disk". If I try to "check" the partition, gparted display un error message and refuse to check it... Am I the only one with this error?

PS1 the previos images do not have this pb

 

Edited by moi
Link to post
Share on other sites
On 7/21/2020 at 1:59 PM, balbes150 said:

It is interesting to check out. Pull three components from the armbian image and replace the versions in the radxa image with them one by one.

Hi ,  sorry for the delay ,but it took me more time then expected due to strange behaviour of my equipment.

When I double checked , some  results didn't make sense .I booted radxa lubuntu and couldn't get into the desktop anymore ,

nand android worked ok and I downloaded radxa lubuntu again but still no desktop.The weird thing is linuxium from sd and

android worked fine .So in the end I disconnected my android device and waited a long time  > 10 minutes and then

radxa booted ok again! Did something persist in memory for a while ?

Anyhow I'm checking the results again ,this will take some time ,but I can give some preliminary results :

-replacing u-boot etc. in the radxa img ,all combinations makes it complete unbootable.

-replacing u-boot taken from radxa and substituted in either linaro 3.0.36 or lubuntu 3.0.36 makes them partly bootable,

but the boot process stops before hdmi gets connected ,this doesn't work with the 5.6.6 img though so no extra

output with the 5.6.6 img .

- replacing u-boot taken from linuxium and substituted in the 3.0.36 images makes them also partly bootable.

 

I will test today again and post the results with uart output

Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Virverus said:

.So in the end I disconnected my android device and waited a long time  > 10 minutes and then

radxa booted ok again! Did something persist in memory for a while ?

When starting u-boot and the main system, the kernel configures (switches) all hardware. If there is a UART, it can act as a backup power source that preserves the set parameters even when the power supply is disconnected. I regularly observe such" strange " HDMI behavior on many TV box. Therefore, when testing, I always disconnect all cables (power supply and UART) for a few minutes. This ensures that the hardware is activated correctly at startup. By the way, u-boot is the same Linux system as the main armbian system (with the Linux kernel and minisystem).

Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, balbes150 said:

If there is a UART, it can act as a backup power source that preserves the set parameters even when the power supply is disconnected

Yeah , I allready suspected the UART connection and I'm now disconnecting everything between tests , nice to see this confirmed!

Link to post
Share on other sites

If anyone is interested: The UART bootlog from my RK3188 Raxda Rock with debian 8 in nand as attachment

[172723.041565] Restarting system.
DDR Version 1.04 20130517
In
SRX
DDR3
300MHz
Bus Width=32 Col=10 Bank=8 Row=15 CS=2 Die Bus-Width=16 Size=2048MB
OUT
BUILD=====2
SdmmcInit=0 20
No.1 FLASH ID:2c 64 44 4b a9 0
OK! 251802
unsigned!
SecureBootEn = 0 0
Boot ver: 2013-12-02#2.08
start_linux=====256654
 3252872 Starting kernel...@0x60408000

 

Raxda_Rock_UART_Boot_debian_8_nand.txt

Link to post
Share on other sites

@balbes150

I did try your image linux1-rk3188-5.6.6-lubuntu.img on my Raxda Rock using sdcard. 

As I read from other members here I didnt thing it would boot, BUT it does :) 

 

I wonder about the differnt numbers when start_linux:

DDR Version 1.04 20130517
In
DDR3
300MHz
Bus Width=32 Col=10 Bank=8 Row=15 CS=2 Die Bus-Width=16 Size=2048MB
Memory OK
OUT
BUILD=====2
SdmmcInit=0 0
FwPartOffset=2000 , 0
run on sd0
OK! 38492
unsigned!
SecureBootEn = 0 0
Boot ver: 0000-00-00#0.00
start_linux=====56640
 4661552 Starting kernel...@0x60408000


start_linux=====66979

start_linux=====56640

start_linux=====56653

start_linux=====54938

Not on every boot I do get boot-messages and reboot doenst seem to work.
But after a time I do get a LXDE(?) Desktop on my HDMI-Monitor :) 

Eth0 isnt working (also with a proper /etc/network/interfaces) so I connected a USB-Ethernet-Dongle and did get a eth2 :) 

login as: root
root@192.168.6.151's password:
Welcome to Linaro 13.09 (GNU/Linux 5.6.6-arm-32 armv7l)

 * Documentation:  https://wiki.radxa.com/
Last login: Thu Jan  1 00:02:12 1970
root@radxa:~# uname -a
Linux radxa 5.6.6-arm-32 #20.06.0 SMP PREEMPT Mon Jun 29 22:11:12 MSK 2020 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux

At the next restart it didnt started with USB-Ethernet and serial TTL-Dongle attached.

So I removed both, started and reattached the USB-Ethernet-Dongle.

 

Now it booted again and I had to enable eth2 as root with

ifconfig eth2 up

 

As attachment here you get the dmesg-log ;) 

 

Raxda_Rock_566_dmesg.txt

Link to post
Share on other sites
On 7/21/2020 at 1:59 PM, balbes150 said:

we change them one by one and check the launch (it is desirable to fix the UART log and attach it here)

Hi , first results . Yesterday with all these weird results I decided to erase nand again ,

so these tests were done with android removed from nand ( and power and uart disconnected between tests :) )

 First the radxa image  radxa_rock_lubuntu_desktop_140626_sdcard.img    https://mega.nz/folder/gxVRiara#_ExDV9pfNpqabzDTtpN-UA/file/l4tURaAL

radxa unmodified :unmodifiedradxa.txt

radxa modified with linaro-rk3188-3.0.36 :

u-boot only :radxabootlin3036.txt,u-boot + parametr :radxabootparalina.txt u-boot+para+kernel :radxabootparakernlina.txt

 

Next the other way around now we modify the same linaro img :

linaro unmodified : unmodlinaro3036.txt

linaro modified with radxa :

u-boot only : lina3066bootradxa.txt u-boot + parametr :lina3036bootpararadxa.txt  u-boot+para+kernel :lina3036bootparakernradxa.txt

linaro modified with linuxium ( linux-sdcard-rkm-mk802iv-old.img ) :

u-boot only:lina3036bootlinuxium.txt u-boot+parametr :lina3036bootparalinuxium.txt u_boot+para+kernel:lina3036bootparakernellinuxium.txt

 

That's it for now.

Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, guidol said:

I did try your image linux1-rk3188-5.6.6-lubuntu.img on my Raxda Rock using sdcard. 

As I read from other members here I didnt thing it would boot, BUT it does

Try images from the 20200629 catalog. LAN may work there.

 

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, guidol said:

I did try your image linux1-rk3188-5.6.6-lubuntu.img on my Raxda Rock using sdcard. 

As I read from other members here I didnt thing it would boot, BUT it does :) 

Amazing result , so I tried this image again but no boot for me :(.

results with the linux1 img:

unmodified:linux1566unmodified.txt

modified with linuxium boot same as unmodified

modified with linuxium boot and parametr:linux1566bootparalinuxium.txt

modified with linuxium boot ,para and kernel :linux1566bootparakernlinuxium.txt

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, balbes150 said:

Try images from the 20200629 catalog. LAN may work there.

 

@balbes150 I did try the image armbian-focal-rk3188_20200629.img 

It does boot - and after setting up the password I do get the armbian-desktop :)

BUT eth0 didnt get a DHCP-IP

 

The USB-Ethernet-Dongle works:
 

root@arm-32:~# ifconfig
enx00123455562b: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.6.152  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.6.255
        inet6 fe80::49f2:70cd:caa7:706e  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether 00:12:34:55:56:2b  txqueuelen 1000  (Ethernet)

  eth0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 26:0b:6f:54:66:12  txqueuelen 1000  (Ethernet)
  
eth0:avahi: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 169.254.4.216  netmask 255.255.0.0  broadcast 169.254.255.255

    _    ____  __  __      _________
   / \  |  _ \|  \/  |    |___ /___ \
  / _ \ | |_) | |\/| |_____ |_ \ __) |
 / ___ \|  _ <| |  | |_____|__) / __/
/_/   \_\_| \_\_|  |_|    |____/_____|

Welcome to Armbian Focal with Linux 5.6.6-arm-32

No end-user support: built from trunk

System load:   0.27 0.34 0.25   Up time:       9 min
Memory usage:  15 % of 2001MB   IP:            192.168.6.152 169.254.4.216
Usage of /:    17% of 15G

root@arm-32:~# uname -a
Linux arm-32 5.6.6-arm-32 #20.06.0 SMP PREEMPT Mon Jun 29 22:11:12 MSK 2020 armv7l armv7l armv7l GNU/Linux
                

 

Radxa_Rock_armbian_focal_dmesg.txt

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, balbes150 said:

Check the second image. And then you can check the replacement of the kernel with the radxa version.

I dont like bullseye :( I had got many problems on other SBCs with that.
Focal is OK for me....but as a stable variant I use Buster on other SBCs.
Has Raxda a newer kernel as 3.0x? I will stay with a armbian-version.
Raxda didnt give support since years :( 

 

PS: automatic reboot doenst work here also - have to power-cycle.

Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, balbes150 said:

I need to check the data and then try to build new images. :)

maybe he has a differnt bootloader (empty) and former android?
My nand has the loader from the debian 8 image?
 

DDR Version 1.04 20130517
In
DDR3
300MHz
Bus Width=32 Col=10 Bank=8 Row=15 CS=2 Die Bus-Width=16 Size=2048MB
Memory OK
OUT
BUILD=====2
SdmmcInit=0 0
FwPartOffset=2000 , 0
run on sd0
OK! 17044
unsigned!
SecureBootEn = 0 0
Boot ver: 0000-00-00#0.00
start_linux=====30143
 4641044 Starting kernel...@0x60408000

 

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, guidol said:

I dont like bullseye

Now Bullseye has good support for ARM and works even better on arm32 than Focal.

 

13 minutes ago, guidol said:

PS: automatic reboot doenst work here also - have to power-cycle.

Development for rk3188 has just started, and you already want a complete system ... :)

 

 

Link to post
Share on other sites

often the focal image does boot and show the text-boot-log, but then the screen goes blank with no signal/desktop

had this after apt update & upgrade :( 

 

sometime the desktop does appear, but will blank out after some seconds :( 

 

The Raxda Rock is available via SSH/ping

Sometimes it seems to work if I move the mouse (no screensaver).
Via armbian-config I have now restricted the CPU to 1008Mhz/ondemand - and this time the Desktop starts.

 

Normally I only got problems with over 1008Mhz with Allwinner H2/H3 Systems, because they dont got a proper power-switching for the CPU.

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, balbes150 said:

Development for rk3188 has just started, and you already want a complete system ... :)

Who did say that I wanted that? :) I know thats a problem on all SBCs when getting a new OS.
It was only as information!
Its really cool to get a newer Kernel greater than 3.0x AND armbian-style :) Many Thanks!

Link to post
Share on other sites

This is encouraging. This means that the core compiled from the source code can now work and starts the system. This means that there is a base from which  can go further. :)

 

[    0.000000] Linux version 3.0.36+ (root@vbox) (gcc version 4.6.x-google 20120106 (prerelease) (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Sun Jul 19 12:58:15 MSK 2020

Link to post
Share on other sites
13 hours ago, Virverus said:

the radxa img's u-boot:

It is advisable to check the launch options with kernel 5, when replacing u-boot with your version of the file. I.e., after writing the Armbian image, we replace only u-boot with your one, and do not change the other elements. And check the system startup.

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, balbes150 said:

It is advisable to check the launch options with kernel 5, when replacing u-boot with your version of the file. I.e., after writing the Armbian image, we replace only u-boot with your one, and do not change the other elements. And check the system startup.

 

Hi ,  results for kernel 5:

linux-rk3188-5.6.6-lubuntu only u-boot replaced by radxa u-boot :linux566bootradxa.txt

linux1-rk3188-5.6.6-lubuntu only u-boot replaced by radxa u-boot:linux1_566bootradxa.txt

 

None of the kernel 5 combinations ever worked for me ,

therefore I was very surprised they worked for Guidol .

Off course my device is not completely compatible with radxa rock ,but all radxa rock images

in the past booted fine by me.

Not the images for rock lite or rock pro , these don't boot!

Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Virverus said:

None of the kernel 5 combinations ever worked for me ,

In the log, I see that the kernel startup process has started. How long do you wait for the system to start (react)? What does network activity on the router show ? Are there any changes in the system (logs), as you wrote when starting from USB ? Have you tried the combined SD+USB option ?

Link to post
Share on other sites